Kiekje
 
 
 
«  Aflevering 256: Over slepende zedendelicten en koninklijke sluiproutes   »
 

Plinia wacht in het Haagse stadhuis op Felix, die zijn paspoort moet afhalen. Zelf heeft ze het al en ze is er trots op dat zij er nog een heeft zonder vingerafdrukken. Ze moppert op prinses Christina die weer een brievenbusfirma op Guernsey heeft geopend. Ze vindt dat het Koninklijk huis juist het goede voorbeeld moet geven. Noblesse oblige. Verder vertelt ze dat Roman Polanski is opgepakt vanwege een 32-jaar oud zedendelict.

 
 
 
Gepubliceerd: 01-10-11. Vond plaats op: 01-10-09. Tags:  film ; geld ; koninklijk huis ; monarchie ; normen en waarden ; privacy ; regisseur ; Tweede Wereldoorlog ; Verenigde Staten ;
 
polanski_s prinses Christina Koning Juan Carlos van Spanje Samantha Gheimer Plinia’s paspoort
 
 
 
 
 
Over slepende zedendelicten en koninklijke sluiproutes (Integrale tekst)

Het is 1 oktober 2009

Net mijn nieuwe paspoort opgehaald in het stadhuis. Kijk, een van de laatste zonder vingerafdrukken! Ja, dat wil je toch niet? Een vingerafdruk in je paspoort is nog tot daaraan toe, dat doen meer Europese landen, maar hier zitten ze straks ook in een centrale databank waar ook Justitie in mag gaan snuffelen. Dat staat in de nieuwe Paspoortwet. Nou heb ik natuurlijk niets te verbergen, maar ik vind dit een behoorlijke schending van de privacy. Als ik iemand niet vertrouw dan is het wel de overheid. Dat is me met de paplepel ingegoten. De beste vriend van mijn opa was als verzetstrijder betrokken bij de aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam in 1943.
Hij is geëxecuteerd, maar heeft misschien wel het leven van duizenden Joden gered. Tot opa’s dood zijn we jaarlijks naar Bloemendaal gegaan waar hij begraven ligt. Opa hield me altijd voor: wat eens gebeurt kan weer gebeuren en na de oorlog hebben ze gezworen dat de overheid nooit meer zulke monsterbestanden zou mogen aanleggen. Opa zou zich in zijn graf omdraaien als hij van de nieuwe Paspoortwet zou weten. Want iemand als Geert Wilders kan, als hij straks premier zou zijn, het bestand zo gaan gebruiken om immigranten op te sporen zelfs zonder de wet te hoeven veranderen. Ik noem maar wat natuurlijk.

Wat ik me wel afvraag is of iemand als Beatrix of Willem-Alexander ook hun vingertjes in de inkt moeten drukken om een Nederlands paspoort te kunnen krijgen. Of zou Balkenende dat voor hen moeten doen, want die is natuurlijk verantwoordelijk? En prinses Christina? Oh, nee voor een brievenbusfirma heb je natuurlijk geen paspoort nodig. Heb je gehoord dat ze er weer een bij heeft op witwas-eiland Guernsey? De Crocus Trust. Van al het gedoe in de Tweede Kamer een half jaar geleden over haar eerste fiscale sluiproute heeft het rijke prinsesje blijkbaar niks geleerd en botweg haar activiteiten uitgebreid. En weer via het paleis van haar zus. Je moet maar durven! Ik kan er niets aan doen, maar ik hoor Beatrix in de Troonrede nog zeggen: „Met vastberadenheid en met de bereidheid tot verandering kunnen wij de kansen benutten voor een economisch en sociaal krachtig Nederland. De regering doet daartoe een beroep op alle Nederlanders en een ieder die in Nederland woont. Er rust een verantwoordelijkheid op ons allen, jong en oud, burgers en bestuurders, werknemers en werkgevers. De regering spreekt de hoop uit dat iedereen zich daarvan bewust is en ernaar wil handelen.”
Ernaar wil handelen… Als iedereen zou handelen zoals haar zus kunnen we een economisch en sociaal krachtig Nederland wel vergeten. En natuurlijk, ik weet het: Christina’s sluiproute’s zijn legaal, ze woont in Londen, en honderden andere miljonairs doen hetzelfde… Maar het is niet netjes en juist het Koninklijk Huis zou het goede voorbeeld moeten geven. Noblesse oblige. Wist je trouwens dat het salaris van de Spaanse koninklijke familie voor 2010 bevroren is? Juan Carlos vond het niet gepast dat hij meer zou krijgen terwijl zijn volk juist moet inleveren. Dat noem ik nou eens samen de verantwoordelijkheid nemen.

Ik ben eruit gezet. Je mag blijkbaar niet filmen in het IJspaleis… Hopelijk kan Felix me hier vinden. Waar was ik, oh ja, noblesse oblige. In het kader van de adelverplichting nog zo’n gevalletje waar ik het even over wil hebben. Roman Polanski. Die is opgepakt in Zwitserland op weg naar een filmfestival waar hij een prijs zou krijgen. Amerika heeft om zijn uitlevering gevraagd vanwege een 32 jaar oud zedendelict. In 1977 heeft hij een 13-jarig meisje gedrogeerd en misbruikt maar dat terzijde. Toen het erop leek dat de rechter niet gecharmeerd was over de schikking die hij met het slachtoffer was overeengekomen heeft Polanski het proces niet afgewacht en de benen genomen. Niet handig.
Ik weet het, Polanski maakt goede films, waarvan Rosemary’s baby trouwens mijn absolute favoriet is, hij heeft als half-Joods kind een akelige jeugd gehad in Polen, hij heeft een trauma opgelopen toen zijn 8 maanden zwangere vrouw Sharon Tate door de bende van Charles Manson is vermoord, de verkrachtingszaak is lang geleden en in een tijd dat de seksuele revolutie hoogtij vierde, het slachtoffer zag er destijds schattig uit en wil nu absoluut niet dat hij nog vervolgd wordt...
Daarbij komt nog dat Polanski nooit meer in herhaling is vervallen, maar toch… Hij heeft wel aan een duidelijk te jong meisje gezeten en misbruik gemaakt van zijn positie. Noblesse oblige. Laten we zeggen dat ik eigenlijk vind dat hij toch nog zijn proces moet afmaken in de VS, maar stiekem hoop ik dat Zwitersland hem niet uitlevert.

Ah, daar is Felix met zijn nieuwe paspoort. Ons vinden ze voorlopig nog niet in de Nederlandse databanken. En nu gauw naar huis, kijken of de website van de DSB-bank het eindelijk weer doet, kunnen we onze spaarcentjes tenminste in veiligheid brengen.