Kiekje
 
 
 
«  Aflevering 257: Over dubieuze vakantievilla’s en iconische woekeraars   »
 

Plinia is met Helen naar Spanbroek afgereisd voor een bezoek aan het Scheringa-museum. De DSB-bank is twee weken geleden failliet verklaard. Voor Helen is het een sentimental journey, ze heeft er ooit een museumdineetje gedaan, maar Plinia wil wel eens zien waar haar spaarcentjes in verdwenen zijn. Het valt tegen want het museum is bijna leeg. Terwijl Helen nog aan het kletsen is met een van de medewerkers staat Plinia zich buiten kwaad te maken over de vakantievillaprojecten van Willem-Alexander en Gerd Leers.

 
 
 
Gepubliceerd: 01-11-11. Vond plaats op: 01-11-09. Tags:  koninklijk huis ; normen en waarden ; politiek binnenland ; woningmarkt ;
 
Dirk Scheringa Pieter Lakeman Wouter Bos Willem-Alexander en Maxima Gerd Leers
 
 
 
 
 
Over dubieuze vakantievilla’s en iconische woekeraars (Integrale tekst)

Het is 1 november 2009 - Zie je dat lelijke, nietszeggende gebouw achter mij? Dat is nou het Scheringa-museum in Spanbroek. Op deze prozaïsche plek organiseerde Helen haar eerste museumdineetje, het heette toen trouwens nog het Frisia-museum. Toen ze hoorde dat ik vandaag verhaal wilde gaan halen bij de woekeraar uit Workum wilde ze per se mee. Ze is nou nog aan het kletsen daar.
Volgens Helen is Dirk Scheringa een hele aardige man die de kunst een warm hart toedraagt en hij zou samen met zijn vrouw een prachtige collectie aangelegd hebben. Ja, van mijn geld! Ik ben alles kwijt! Nou ja, alles…. Ik had het geld van het postcodeloterijprijsje, dat ik in januari had gewonnen, bij de DSB op een deposito gezet. Je denkt dan dat het wel veilig staat bij een degelijke Hollandse bank! Wist ik veel dat ze daar mensen onder druk zetten met agressieve hypostheekvoorwaarden en woekerpolissen. Nooit wat over gehoord. Tot die Pieter Lakeman van de stichting Hypotheekleed iedereen opriep om zijn geld bij de DSB weg te halen. Toen is er een run op de bank gekomen en ik was helaas niet snel genoeg. Volgens Wouter Bos valt de DSB onder het deposito-garantiestelsel en krijgt iedereen zijn geld terug, maar dat moet ik nog maar zien.
Het Scheringa-museum was met name nogal leeg. ABN Amro heeft de 130 belangrijkste werken weggehaald en er was alleen nog een tentoonstelling van Jan van Tongeren te zien maar daar wordt je ook niet echt opgewonden van. Verder draaide er in een zaaltje een slideshow van de collectie en eerlijk gezegd mis je daar ook niet veel aan, of laat ik het wat aardiger zeggen: de Scheringaatjes hebben een nogal andere smaak. Ik ben nog wel even losgegaan op de graffiti-muur in het museum maar dat luchtte ook niet echt op. Ik was trouwens een van de weinigen die nog een beetje kritisch was. Het is ongelofelijk, maar de meesten zien Scheringa toch als een held die opkomt voor de spaarcentjes van de kleine man. Die hij eerst heeft uitgewrongen, ja!
En natuurlijk, de DSB had best gered kunnen worden als de politiek het had gewild, maar iedereen zag Dick Scheringa liever op zijn bek gaan en daar heeft hij het blijkbaar zelf naar gemaakt. Het treurige is alleen dat hij zoveel mensen meesleept in zijn val. Alle medewerkers van de bank en het museum die nu werkloos zijn, AZ die zijn hoofdsponsor kwijt is en kan Marianne Timmer nog wel schaatsen zonder een zetje van Dirk? Ik heb gehoord dat binnenkort ook zijn net opgeknapte kasteeltje Rinsma State in Friesland te koop komt. Misschien is het een leuk buitenhuisje voor Willem-Alexander en Maxima, nu hun villa in Mozambique zo onder vuur ligt? Het huis is ietsje duurder, maar het scheelt de Nederlandse belastingbetaler wel heel veel reiskosten als de Oranjetjes met de auto naar hun vakantieverblijf kunnen in plaats van met het regeringsvliegtuig. Nou misgun ik ze hun privé-vliegtochtjes op onze kosten echt niet, hoor, maar dan moeten ze niet gaan zeuren als wij hun vakantiekiekjes willen zien.
Voorlopig willen ze het Afrikaanse huis echter nog niet loslaten, want ze zijn er vast van overtuigd dat ze met de bouw van hun luxe resort-villa de arme Mozambiquanen helpen. Hoe wereldvreemd kun je zijn? Maar goed… het huis is nu wel in een autonome stichting ondergebracht die afstand moet bewaren tussen het project en de prins. Balkenende is het natuurlijk spuugzat dat hij elke keer voor dit vakantiehuis ter verantwoording geroepen wordt. Gênant is natuurlijk wel dat de voorzitter ervan Harold Fententer van Vlissingen is. Een superrijk jeugd- en studievriendje van de prins die zelf ook blijkt te beleggen in het vakantieproject. Hoezo autonomie?
Er is trouwens nog een stichting in de maak die afstand moet creëren. Tussen Burgemeester Gerd Leers van Maastricht en zijn vakantiehuisje. Leers kocht een villaatje in een Bulgaars vakantiepark waar een van zijn topambtenaren mede-eigenaar van is. Toen de bouw stagneerde heeft Leers zijn functie gebruikt om de Bulgaarse ambassadeur te laten bemiddelen met de aannemer van zijn villa. Dat mag natuurlijk niet dus er komt een onderzoek. Gelukkig voor Gerd Leers is degene die zijn integriteit moet onderzoeken ook zijn eigen adviseur, dus dat komt vast wel goed. En als het niet goed komt en Leers zijn ambtsketting moet afleggen kan hij misschien verhuizen naar Drente waar Scheringa ook nog een leuke woonboerderij in de aanbieding heeft.
Ah, daar is Helen. Kunnen we eindelijk weg uit dit deprimerende oord.