Kiekje
 
 
 
«  Aflevering 260:  Over logistieke nachtmerries en meedogenloze ruimingen   »
 

Het is 1 februari 2010 - Plinia is met Evelyn en Hugo bij boerderij Het Geertje. Evelyn en Hugo zijn de geitjes aan het voeren, maar Plinia vindt dat eng vanwege de Q-koorts. Samen met de boer maakt ze zich kwaad over de zinloze ruiming van tienduizenden geiten. Fadona belt vanuit Haiti waar ze de slachtoffers van de aardbeving helpt met de mededeling dat ze bezig is met de adoptie van een weeskind.

 
 
 
Gepubliceerd: 01-02-12. Vond plaats op: 01-02-10. Tags:  besmettelijke ziekten ; dierenmishandeling ; goede doelen ; Haiti ; landbouw, veeteelt en visserij ; natuurgeweld ; ontwikkelingshulp ; politiek binnenland ; tv persoonlijkheid ;
 
Verburg_strip Willibrord Davids Balkenende en Bos Jeroen Linda en Beau Bert Koenders
 
 
 
 
 
Over logistieke nachtmerries en meedogenloze ruimingen (Integrale tekst)

Het is 1 februari 2010 - Vandaag kwam Evelyn een dagje met Hugo en we besloten te gaan lunchen bij boerderij Het Geertje in Zoeterwoude. Ken je dat? Dat is een echte aanrader. Het Geertje is een biologische boerderij waar de dieren nog een gouden leven hebben en waar je heerlijke dingen kunt kopen. Als het iets beter weer was geweest hadden we een bootje gehuurd. Eef en ik hebben genoten van een lekker kaasplankje terwijl Hugo achter de kippen aanscharrelde. Ze zijn nu de geitjes aan het voeren. Dat ging mij nou net te ver in deze Q-koorts tijd ondanks dat de boer ons verzekerde dat alle geiten in de nazomer zijn ingeënt en je hier dus geen enkel gevaar loopt. Hij maakte zich trouwens vreselijk kwaad over de moord op de tienduizenden geiten die sinds een paar weken in Nederland plaats vindt. Niet alleen besmette geiten, maar ook alle gezonde drachtige geiten, en sinds vandaag ook de bokken, van alle boerderijen die besmet zijn met Q-koorts worden rigoureus geruimd. Dat levert intens treurige beelden op van met rode kruizen gemerkte moedergeiten die met hun ongeboren vrucht na de dodelijke injecties met shovels de containers ingeschept worden. Je ziet er niet veel van op tv want minister Verburg wil de massamoord graag buiten de media houden omdat ze bang is voor nare beelden. Dat zou het maatschappelijk draagvlak voor de ruiming van 40 duizend dieren maar verminderen. Duh????
Maar de boer was vooral hels op haar omdat deze hele massamoord volgens hem voorkomen had kunnen worden als de overheid eerder had ingegrepen. Als ze in het voorjaar van 2007, na de eerste Q-koorts signalen in Brabant, direct maatregelen hadden genomen had de bacterie zich veel minder kunnen verspreiden. Maar voorlopig zitten we hier wel met de grootste Q-koortsepidemie ter wereld! Er zijn ministers voor mindere fuck-ups weggestuurd.
Maar Gerda heeft waarschijnlijk toch haar langste tijd gehad want de commissie Davids heeft 3 weken geleden met haar Irak-rapport een bom onder dit kabinet gelegd. Balkenende zag zich na een eerste ontkenning gedwongen een diepe knieval voor de PvdA te maken, maar dat kostte hem wel heel veel moeite. Het was bijna aandoenlijk om te zien hoe hij probeerde de Balkenende van 2003 te verenigen met de Balkenende van nu. En over twee weken moet hij het met Wouter Bos eens te zien te worden over Uruzgan. Dat lijkt me een onbegonnen zaak, tenzij de PvdA echt haar principes overboord gooit. Of Balkenende moet nog dieper door het stof willen? Maar… we hebben gekkere dingen gezien….
Oh, mijn telefoon…
Shit, dat was Fadona. Ik had afgesproken met haar te skypen, helemaal vergeten! En ik was juist zo blij dat ik eindelijk wat van haar hoorde gisteren! Ik begrijp dat het in Haiti momenteel niet makkelijk is om met de buitenwereld te communiceren, maar een klein berichtje was toch wel fijn geweest. Heel toevallig heb ik haar op tv gezien tijdens de grote Benefiet-uitzending Nederland helpt Haiti met Linda de Mol waar ze tussen de puinhopen in Port-au-Prince geïnterviewd werd. Toen Fadona van de grote aardbeving hoorde is ze direct naar het arme Haiti afgereisd om daar te gaan helpen. Dat is Fadona. Ze vertelde me dat ze wel een verschrikkelijke tijd heeft gehad en dat de hele hulpactie een logistieke nachtmerrie was. De infrastructuur is grotendeels vernield, er zijn duizenden doden en tienduizenden mensen leven op straat. Er is een enorm tekort aan voedsel, medicijnen en schoon drinkwater, maar hulp is onderweg, want dankzij Linda, Jeroen en Beau hebben we wel met z’n allen 41 miljoen euro bij elkaar gesprokkeld, een mooi bedrag wat Sinterklaas Koenders nog eens gaat verdubbelen.
Afijn, we gaan vanavond nog eens proberen te skypen, want Fadona had wel groot nieuws: ze heeft een Haïtiaans jongetje onder haar hoede genomen. Ze heeft zijn moeder beloofd voor hem te zorgen vlak voor ze overleed aan haar verwondingen. Tja, dat is Fadona. Ze is bezig om uit te zoeken of het jongetje nog familie heeft en zo niet dan probeert ze via de autoriteiten papieren te regelen zodat ze hem kan meenemen naar Nederland. Ja, dat moet je wel netjes regelen want een paar Amerikaanse evangelisten zijn in de cel beland omdat ze kinderen zonder papieren mee wilden nemen naar de States. Dat heet volgens mij gewoon ontvoering.
Oh, Eef roept voor een foto. En nu gauw weg bij die enge geiten.