Kiekje
 
 
 
«  Aflevering 265: Over ecologische catastrofes en narcistische speurneuzen  »
 

Het is 1 juli 2010 - Plinia en Felix zijn in Florida bij Kim om de highschool-graduation van Jim mee te maken. Jim krijgt van zijn ouders een reisje naar Aruba aangeboden maar Kim is bezorgd over de reputatie van het eiland, dit is immers de plek waar ook Natalee Holloway haar graduation vierde. Plinia vertelt over de laatste moord die Joran van der Sloot in Peru heeft gepleegd. Verder geniet ze samen met Felix van het nog schone strand aan de golf van Mexico maar ze maakt zich zorgen over de enorme olievlek die langzaam dichterbij komt.

 
 
 
Gepubliceerd: 01-07-12. Vond plaats op: 01-07-10. Tags:  bedrijfsongelukken ; milieuramp ; moord ; tv persoonlijkheid ; Verenigde Staten ;
 
joran Natalee Holloway Stephany Flores Peter R. de Vries Tony Hayworth
 
 
 
 
 
Over ecologische catastrofes en narcistische speurneuzen (Integrale tekst)

Het is 1 juli 2010 - Het is bloedheet hier op het strand in Florida. Normaal gesproken zou ik hier om deze tijd ook echt niet zijn, maar mijn neefje Jim wilde zo graag dat ik naar zijn Highschool graduation kwam, dat Felix en ik maar voor een weekje geboekt hebben. Langer trek ik het echt niet in die hitte, hoor. Het is hier 42 graden! Hier op het strand aan de Golf van Mexico is het nog enigszins uit te houden als je maar onder een parasolletje zit. En gelukkig kun je hier nog de zee in. De vette olievlek van de lekkage van de Deepwater Horizon is gelukkig nog niet tot hier gekomen. De noordelijke stranden van Florida zijn al wel vervuild, daar kun je echt niet meer zwemmen. Het ongeluk is inmiddels uitgegroeid tot de grootste milieuramp in de Verenigde Staten. Dagelijks lekt er een hoeveelheid van 35 tot 60duizend vaten olie in zee, dat is 5,5 tot 9,5 miljoen liter! En dat al vanaf 20 april! Dat is toch niet voor te stellen! En het lek is nog steeds niet definitief dicht. BP is er, na veel mislukte pogingen om het gat te dichten, inmiddels wel in geslaagd om een kap bovenop het lek op de zeebodem te plaatsen. Nu wordt een klein gedeelte van de olie opgevangen, maar het blijft natuurlijk letterlijk dweilen met de kraan open. Een geld dat dit BP gaat kosten! Maar… ik heb geen meelij met ze want ze hebben bij de beveiliging van het boorsysteem wel hele korte bochten gedraaid om een paar kwartjes te winnen. Ze lagen een maand achter op schema, en aangezien de huur van de Deepwater Horizon 50.000 dollar per dag kost, hebben ze, naar achteraf bleek, zeer bewust grote risico’s genomen om tijd en geld te besparen. Het gaat hier te ver om alle fuck-ups op te sommen, maar geloof me: BP verdient het om volkomen leeg te bloeden. Zeker omdat ze vanaf het begin af aan deze enorme ecologische ramp gebagatelliseerd hebben. „Het viel allemaal wel mee, er lekten maar 5000 vaten per dag in de golf, en er bleef nog genoeg water over”, terwijl uit uitgelekte documenten is gebleken dat BP in het begin zelf al rekening hield met 100.000 vaten per dag. Dat is 20 keer zo veel! Ik tank niet meer bij BP!
Pffft. Ik sta me weer veel te veel op te winden. Daar is het echt te warm voor. Waar blijft Felix nou met mijn cranberry-juice?
Maar het was leuk om eens zo’n Amerikaanse graduation mee te maken. Kim en Richard waren zo trots en Jim was zo happy in zijn apepakje. In augustus gaat-ie naar de universiteit in Tallahassee. Volgende week gaat hij naar Aruba om met een aantal klasgenoten zijn succes te vieren. Kim is wel bezorgd, want dat is natuurlijk het eiland waar Natelee Holloway 5 jaar geleden ook haar graduation ging vieren en toen tegen Joran van der Sloot opliep. Maar die zit nu veilig achter de tralies in Peru. Joran is hier in Amerika nog elke avond op tv. De Joran-Natalee-hype is weer compleet opgelaaid. De reality-crime-thriller over het mooie, blonde onschuldige meisje en de meedogenloze moordenaar heeft een vervolg gekregen nu gebleken is dat Van der Sloot de Peruaane Stepahny Flores op zeer wrede wijze om het leven heeft gebracht. Exact 5 jaar geleden na de verdwijning van Natalee. Dat is wel erg toevallig, toch? Maar zolang er geen bewijs in de Holloway-zaak is kan hij daarvoor niet veroordeeld worden. Ik herinner me nog dat ik me verschrikkelijk heb geërgerd aan de manier waarop Peter R. de Vries Joran twee jaar geleden publiekelijk levenslang heeft veroordeeld met zijn hyperige tv-show waarin hij de jongen als De moordenaar presenteerde.
Maar 7 miljoen mensen hebben naar deze uitzending gekeken en je kunt er wel van uitgaan dat minstens de helft daarvan onze Nederlandse speurneus, die zichzelf tijdens het programma als rechter en beul tegelijk presenteerde, klakkeloos geloofde. Het gezonde volksempfinden! Als de massa Joran na deze uitzending in handen had gekregen was hij eigenhandig gelyncht. Natuurlijk is het geen aardige jongen maar die De Vries had met zijn, overigens op zeer bizarre en dubieuze wijze verkregen verklaring van van der Sloot, naar de politie moeten gaan. Maar Peter R., die trouwens Peter Rudolf heet, wilde alle aandacht voor zichzelf en het heeft hem financieel ook geen windeieren gelegd. Bovendien heeft hij van de Amerikanen zelfs een Emmy-award gekregen voor die uitzending. Ik vind dat als er iemand een Emmy had verdiend het wel Joran was, als hoofdrolspeler in zijn eigen reality-crime thriller.
Ah, daar is Felix met mijn drankje. Nog even genieten van de prachtige zee hier en dan lekker naar de airco van de Tropicana Fields, voor de baseball wedstrijd van de Tampa Bay Rays. Weer eens wat anders dan voetbal!