Kiekje
 
 
 
«  Aflevering 238: Over bizarre hoorzittingen en absurde strafmaatregelen  »
 

Plinia is voor het eerst sinds lange tijd bij de Stichting. Freek gelooft nog steeds heilig in de onschuld van zijn grote held Landis die nog weinig kans lijkt te hebben zijn Tour-overwinning van 2006 te mogen behouden. Plinia ontmoet er ook Ali die furieus is over de absurde uitspraak van de KNVB.

 
 
 
Gepubliceerd: 29-05-09. Vond plaats op: 29-05-07. Tags:  misdaad en corruptie ; Verenigde Staten ; voetbal ; wielrennen ;
 
">Henk Kesler Greg LeMond ">Will Geoghegan Floyd Landis ">Christian Prudhomme Voetbalvandalisme
 
 
 
 
 
Over bizarre hoorzittingen en absurde strafmaatregelen (Integrale tekst)

Vandaag ben ik weer eens bij de Stichting geweest. Wat was dat lang geleden! Teun zou ook komen, maar die heeft vanochtend afgebeld uit het ziekenhuis. Cor is halsoverkop opgenomen want er is een nier uitgevallen en die andere schijnt ook nog maar matig te werken. Morgenochtend maar eens bellen hoe het afgelopen is.
Francisca was er ook al niet, die zat in Suriname. Gelukkig was Freek er wel. De foto van hem met Landis, die hij me vorig jaar heeft laten zien, hangt aan de muur achter zijn bureau. Freek is er nog steeds van overtuigd dat zijn held onschuldig is. Maar hij is volgens mij nog zo’n beetje de enige. Landis verscheen vorige week aanvankelijk nog opgewekt met ouders èn gele stropdas bij de hoorzitting van het Noord-Amerikaanse Hof van Sportarbritage in Malibu. Alles leek goed te gaan tot collega wielrenner Greg LeMond ten tonele verscheen. Het proces nam vanaf dat moment een bizarre wending. Volgens LeMond heeft hij indertijd geprobeerd Landis er van te overtuigen dat hij zijn dopinggebruik moest opbiechten. Een zo groot geheim met je meedragen zou slecht zijn voor je gezondheid, volgens LeMond. In de marge biechtte hij aan Landis op dat hij zelf als kind seksueel misbruikt was en dat dit geheim altijd zwaar op hem gedrukt heeft. Will Geoghegan, de manager van Floyd, dacht slim te zijn en dreigde LeMond de dag voor hij tegen Landis zou getuigen middels een anoniem telefoontje dat hij dit geheim zou onthullen. Dit werkte dus averechts en ik denk dat Landis het nu wel helemaal kan vergeten.
Ja,ja, de wielersport heeft het zwaar. Vorige week heeft ook de Duitse Telekomploeg opgebiecht structureel doping te hebben gebruikt in de jaren ‘90, verder is er nog de zaak-Fuentes en ook België had begin dit jaar een dopingschandaal. Het is eerder regel dan uitzondering geworden en Christian Prudhomme, de Tour-directeur zit er dan ook behoorlijk mee in zijn maag.
Toen ik wegging kwam Ali net binnen. Hij zag er fris uit. Zijn baardje is niet gegroeid en hij loopt ook nog niet in een lange jurk, dus Fadona’s angsten dat hij radicaliseert lijken ongegrond. Ali is furieus over de beslissing van de KNVB om de wedstrijden tussen Marokko en Nederland in de ban te doen. Hij was dinsdag met zijn neefje in Tilburg bij de gewraakte oefen-voetbalwedstrijd tussen Jong Oranje en Jong Marokko. De fans van Jong Marokko, bestormden na de wedstrijd het veld en maakten er een enorme puinhoop van. Het werd een hele hype waar iedereen zich mee bemoeide. Zo vond Geert Wilders dat de daders het stadion voor straf met een tandenborstel moesten schoonmaken terwijl Mohammed Allach, de technisch directeur van de voetbalclub VVV uit Venlo en voorzitter van de Stichting Maroqui Stars, het gedrag van de jongeren verklaarde als een sociaal protest tegen hun leefsituatie. Ali was echter heel duidelijk: hij is absoluut niet te spreken over wat de fans gedaan hebben, maar hij is met name boos over de onevenredig hoge straf van de KNVB. 5 jaar geen vriendschappelijke wedstrijden spelen! Natuurlijk zijn die hooligans als debielen te keer gegaan, maar zondag zijn in Alkmaar bij een vechtpartij dertig Ajax-supporters aangehouden. Je hoorde er amper wat over in de media. En dat Ajax voor straf vervolgens 5 jaar niet mag spelen is helemaal ondenkbaar. Hij heeft wel een punt misschien. Waarom moet een heel land boeten voor een paar relschoppers?
Jeetje, ik lijk wel een sportverslaggever deze keer. Ik ga stoppen want er komt bij Netwerk iets over de Grote Donor Show waar enorme ophef over schijnt te zijn. Dat mag ik niet missen natuurlijk.