Kiekje
 
 
 
«  Aflevering 239: Over rookvrije voornemens en gewraakte orgaanloterijen   »
 

Plinia luncht met een nerveuze Teun. Het gaat niet goed met zijn vriend Cor. Die ligt nog in het ziekenhuis en staat op de wachtlijst voor een nieuwe nier. Ze bespreken de Grote Donor Show van BNN die nep bleek te zijn.

 
 
 
Gepubliceerd: 09-06-09. Vond plaats op: 09-06-07. Tags:  donorschap ; media ; verslaving ;
 
Leonie Gebbink Ab Klink Jan-Peter Balkenende José Manuel Durão Barroso Ronald Plasterk Joop Atsma
 
 
 
 
 
Over rookvrije voornemens en gewraakte orgaanloterijen (Integrale tekst)

Vanmiddag ben ik met Teun wezen lunchen in de Sumatraanse Panter. Ik had een heerlijk broodje, alleen jammer dat ik het in een dikke rookwalm moest opeten. Teun stak echt de ene sigaret met de andere aan onder het mom van “Nou kan het nog.” Het kabinet heeft namelijk het advies van Ab Klink gevolgd en besloten dat de horeca vanaf volgend jaar juli rookvrij moet zijn. Ik ben er helemaal happy mee, want het is toch geen prettig idee dat je met elke ademteug ik weet niet hoeveel giftige stoffen naar binnen ademt. Je zal er maar moeten werken!
Teun was erg nerveus, dat hielp natuurlijk ook niet. Het gaat niet goed met Cor. Die ligt nog steeds in het ziekenhuis en staat op de wachtlijst voor een nieuwe nier. Dat kan wel even aanlopen, want er staan bijna 1100 mensen op diezelfde lijst. Teun was dan ook laaiend enthousiast over de Grote Donor Show van BNN vorige week vrijdag. Dat was die tv-uitzending waarin een ongeneeslijk zieke vrouw moest kiezen wie van de drie geselecteerde nierpatienten haar nier zou krijgen na haar dood. De week voor de uitzending zou plaats vinden was er enorme hype over. Heel de wereld bemoeide zich er mee en sprak er schande van. De Europese Commissie sprak van een tamelijk slechte smaak, de buitenlandse pers had het over een macaber spelletje, Balkende maakte zich zorgen over het imago van Nederland en minister Plasterk vond de show ongepast en onethisch. Toen bleek dat de hele show nep was en totaal in scène was gezet, waren de meeste mensen, behalve die zure CDA-er Joop Atsma natuurlijk, zo sportief om toe te geven dat het een fantastische stunt was. En terecht! We zijn keihard geconfronteerd met de vraag wie onder welke omstandigheden een kans krijgt om langer door te leven. Teun’s Cor, die bijna 60 is, had bijvoorbeeld geen enkele kans gehad! In ieder geval is het doel van BNN om aandacht te vragen voor het nijpende donorprobleem ruimschoots bereikt! Orgaandonatie was de afgelopen twee weken het gesprek van de dag en niet alleen in Nederland. Historische televisie! Bart de Graaff, de oprichter van BNN en zelf nierpatient, zou heel trots zijn geweest. Er hebben zich 50.000 nieuwe donoren aangemeld. Fantastisch natuurlijk, maar eigenlijk is het dieptreurig dat de meeste mensen alleen nog maar door dit soort spektakels te mobiliseren zijn en gaan nadenken over hun verantwoordelijkheid.
Teun vertelde dat hij zich eergisteren spontaan heeft aangemeld als nierdonor. Cor heeft jammergenoeg een andere bloedgroep dus dat gaat niet werken, maar hij wil een van zijn nieren aan een patiënt op de wachtlijst geven in de hoop dat er ook iemand is die zijn of haar nier wil afstaan aan Cor. Hij vraagt zich alleen af of ze hem wel willen hebben als donor. Homo’s kunnen namelijk uitgesloten worden als bloeddonor, daar is vorige week uitspraak over geweest. Maar misschien dat ze bij een dergelijk genereus aanbod al in een vroeg stadium een HIV-test zullen doen. Nu nog even stoppen met roken…
Nu moet ik gaan pakken want morgen gaan we naar Venetië. Maar eerst op donorregister.nl nog even checken of ik eigenlijk wel als donor geregistreerd sta.