Kiekje
 
 
 
«  Aflevering 250: Over culturele dieptepunten en premature patiëntendossiers   »
 

Plinia en Felix bezoeken de Man Ray-tentoonstelling in Den Haag met Evelyn en Matthijs. Matthijs is erg gestrest omdat hij zich vreselijk druk maakt over het electronisch patiëntendossier dat Klink wil gaan invoeren. Terwijl Plinia op de rest wacht vertelt ze over de culturele kaalslag bij de omroepen en Jade Goody die overleden is.

 
 
 
Gepubliceerd: 01-04-11. Vond plaats op: 01-04-09. Tags:  artiesten ; film ; omroep ; tv persoonlijkheid ; Zorgstelsel ;
 
Ab Klink Jade Goody Toppers
 
 
 
 
 
Over culturele dieptepunten en premature patiëntendossiers (Integrale tekst)

Het is 1 april 2009 - Evelyn en Matthijs zijn een dagje in Den Haag. Albert, die zich zonder Carla toch maar stierlijk verveelt, wilde wel op zijn kleinkinderen passen, dus we konden eens lekker cultureel gaan doen. Eef en Thijs zijn niet echt van de cultuur, maar omdat Thijs sinds kort op een fotografiecursus zit, leek de Man Ray-tentoonstelling in het Fotomuseum hem wel interessant. Ze hangen nu nog met Felix in het winkeltje rond om tussen de fotoboeken te neuzen. Het was trouwens best een aardig overzicht maar het was wel jammer dat Man Ray’s films er niet waren, die zijn namelijk erg interessant.
Lang leve internet, want de kans dat we ze nog ergens op tv te zien krijgen is nihil geworden, nu Omroep C het niet heeft gered. 4000 leden tekort, nog niet eens 10%! Waar waren jullie? Aan Felix en mij heeft het niet gelegen want we zijn allebei direct lid geworden. Het is toch heel verdrietig dat we in de toekomst qua cultuur zijn aangewezen op Kunst en Kitsch bij de AVRO of Toppers op weg naar Moskou bij de Tros… Heb je dat gezien? Echt een nieuw dieptepunt op TV.
Van de nieuwe Telegraaf-zenders hoeven we al helemaal niks te verwachten want kunst en cultuur zijn toch maar linkse hobby’s. Het is toch gênant dat die het wel gered hebben, via slinkse trucjes natuurlijk, maar toch… Eef maakt het allemaal niet uit, maar dat is dan ook een echte cultuurbarbaar die programma’s als Gooise vrouwen en Big Brother verslindt. Zo was ze ook een grote fan van Jade Goody, dat Britse bigbrother sterretje dat vorige week is overleden. Matthijs moet er niet veel van hebben, maar bewondert wel de manier waarop zij zich heeft ingezet voor de strijd tegen baarmoederhalskanker.
Thijs was opvallend geëmotioneerd toen hij vertelde dat kanker nu hart- en vaatziekten van de eerste plaats van sterfgevallen heeft verdrongen. Eef vertelde me later dat afgelopen week twee patiënten van hem zijn overleden aan deze ziekte wat hem erg heeft aangegrepen. Verder is hij aardig overwerkt omdat hij in een comité zit dat zich verzet tegen het EPD, het Electronisch Patiënten Dossier, dat bedoeld is om de zorg beter te maken en medische missers te verminderen. Op zich een goed streven natuurlijk, maar op de manier waarop Klink het er nu op korte termijn door wil jagen een absurd idee. Ik was dan ook met stomheid geslagen toen die brief van hem in november op de mat viel waarin stond dat mijn gegevens in een electronisch dossier zouden komen. Beetje prematuur als de beveiliging van het systeem nog zo lek is als een mandje en er nog geen wetgeving voor geregeld is.
Ik moet Klink zeker maar op zijn mooie blauwe ogen vertrouwen dat mijn gevoelige medische gegevens niet op straat komen te liggen? Nee, zo zijn we niet getrouwd! Ik ben absoluut voor een EPD, maar het moet wel goed geregeld zijn. Ik heb dus direct het bezwaarformulier ingevuld. Gelukkig hebben een half miljoen verstandige Nederlanders deze moeite ook genomen. Want het blijft toch een beetje de omgekeerde wereld, hè? Voor orgaandonaties is het nee, tenzij en hier is het weer ja, tenzij… dus de overheid gaat niet over je lijf, maar als je levensmoe bent en euthanasie wil plegen, mag dat in een keer weer niet en gaan ze er weer wel over. En ze vinden het blijkbaar ook heel normaal dat je medische gegevens door jan en alleman ingekeken kunnen worden. Lekker consequent.
Ah, daar komen de cultuurliefhebbers! Op naar de koffie.