Kiekje
 
 
 
«  Aflevering 259: Over overspelige sporticonen en explosieve onderbroeken  »
 

Het is 1 januari 2010 - Plinia staat op het strand bij Miami Beach en vertelt over de camperreis die ze met Felix gemaakt heeft van Los Angeles naar Fort Lauderdale. In de auto hebben ze veel naar de Amerikaanse radio geluisterd, met name naar de spannende race over Obama’s gezondheidsstelsel en de tiger Woods-affaire. Verder horen we dat Albert op de beruchte Northwest vlucht van Schiphol naar Detroit zat met de onderbroekenbomber.

 
 
 
Gepubliceerd: 01-01-12. Vond plaats op: 01-01-10. Tags:  Amerikaanse sporten ; politiek buitenland ; sociale zekerheid ; sporters ; terrorisme ; veiligheid en beveiliging ; Verenigde Staten ; vliegtuig ; Zorgstelsel ;
 
TigerWoods_strip Tiger Woods and family Elin Nordegren Barack Obama Umar Farouk Abdulmutallab Felix
 
 
 
 
 
Over overspelige sporticonen en explosieve onderbroeken (Integrale tekst)

Het is 1 januari 2010 - Hoe vind je m’n nieuwe tune? Hebben Rik en Ik speciaal voor mij gemaakt! Gelukkig Nieuwjaar trouwens! Ik zit nu nog lekker op Miami Beach maar straks moeten we naar het vliegveld. Zoals je op twitter hebt kunnen lezen hebben we de afgelopen weken gecamperd van Los Angeles naar Fort Lauderdale (dus van de Pacific naar de Atlantische oceaan). Dat doe je ook maar een keer, want het is wel erg ver rijden. Veel gezien, dat wel maar allemaal vanuit de camper met op de achtergrond de Amerikaanse hypes op de radio. We hadden natuurlijk de spannende race over Obama’s zorgstelsel, dat op Christmas Eve op de valreep door de Senaat is gejaagd. Hier wordt het de belangrijkste sociale vernieuwing sinds de Great Society van Lyndon B. Johnsen genoemd maar het is natuurlijk vooral een persoonlijke triomf voor Obama. Ja, gefeliciteerd meneer de president.
Een ziektekostenverzekering voor alle Amerikanen is belangrijk, maar er werd nog veel meer aandacht besteed aan het Tiger Woods-schandaal. Dit genereerde bijna net zoveel media-aandacht als de dood van Michael Jackson en de inauguratie van Obama samen. Who te F is Tiger Woods zul je nu waarschijnlijk zeggen. Nou, dat is een beroemde Amerikaanse golfer. Ik had er ook nog nooit van gehoord, hoor, maar geloof me, ik weet nu vrijwel alles van hem. Het begon allemaal zo. Eind november ramde Tiger Woods met zijn auto voor zijn eigen huis eerst een brandkraan en vervolgens een boom. Hij had slechts wat lichte verwondingen en kon na een kort ziekenhuisbezoek weer naar huis. De geruchtenmachine kwam echter op gang toen hij de politie geen antwoord wilde geven over het hoe en waarom van de botsing omdat dat volgens hem een privé-zaak was. Wel heeft hij het op zijn website over zijn misstappen en dat hij zijn gezin en zijn fans excuses aanbiedt. Kortom: alles duidt op overspel. Omdat hij er verder over zwijgt wordt het nieuws-vacuüm gevuld met zogenaamde Tiger birdies, dames die claimen zijn maîtresse te zijn geweest. Deze laatste vind ik het mooist, en dat is dus zijn eigen vrouw. Begrijp jij het nog?
Afijn, Tiger Woods is in zeer korte tijd vervallen van onkreukbare super sportman, die mede door zijn voorbeeldige huwelijk met een blonde Zweedse ministersdochter en twee schattige kinderen de Amerikaanse droom verwezenlijkte, tot een verdachte zwarte man die voor blanke vrouwen valt. Een beetje het O.J. Sympson-syndroom en een aantal van zijn belangrijke sponsors hebben al de benen genomen. Wat is het toch een hypocriet volkje. Dat zijn vrouw vanwege zijn gerommel buiten de deur van de Tiger af wil, ok, dat is haar goed recht. Maar waarom laat een heel volk zijn topsporter vallen als een baksteen omdat hij liever wil zwijgen over zijn privé-leven? Buitenechtelijke affaires hebben toch niks met zijn status als golfer te maken? Bovendien, wie zonder zonde is …
Vorige week waren Felix en ik trouwens ook al in Miami om Albert op te halen. Die zou met kerst ook bij Kim en Richard in St. Pete zijn, maar dit lukte niet omdat hij zijn doorvlucht naar Tampa miste. Hij zat namelijk op de nu al beruchte NorthWest vlucht van Schiphol naar Detroit waar een terrorist heeft geprobeerd een explosief goedje dat hij in zijn onderbroek verstopt had, tot ontbranding te brengen. Dit is niet gelukt, het bleef bij een brandje dankzij de snelle actie van de Nederlandse held Jasper Schuringa die de onderbroekbomber overmeesterde. Ik heb die Jasper trouwens nog de hand geschud op Miami airport, waar hij met Albert kwam aanlopen. Toen wist ik alleen nog niet dat ik met een held van doen had, dat realiseerden we ons pas later. Hij liep er ook niet mee te koop, want hij had er Albert niks over verteld terwijl ze toch naast elkaar zaten tijdens de laatste vlucht naar Miami. Hij vertelde alleen dat het een spannende vlucht was geweest naar Detroit, dat hij blij was dat wij er waren om Albert af te halen en dat hij nu lekker vakantie ging vieren hier in Miami.
Het zal nu trouwens wel helemaal dramatisch worden om naar de VS te vliegen. Ondervragingen, vingerafdrukken, foto’s, body-scanners, fouilleringen… hoe ver moet je gaan? En als er een keer iemand met een billenbom in de vorm van een zetpil gesnapt wordt moeten we ons voortaan dan ook in onze lichaamsopeningen laten controleren? Hoeveel privacy en waardigheid moet je inleveren voor een te verwaarlozen verbetering van de veiligheid? Om het nog maar niet te hebben over alle kosten die daarmee gemoeid zijn en het reizen onnodig duur maakt. Bovendien is het totaal niet effectief, want zeg nou zelf: hoeveel van de 2 miljard passagiers zouden nou daadwerkelijk een terroristische aanslag willen plegen? Besteed dat geld liever aan het koppelen van systemen van inlichtingen- en beveiligingsdiensten, want ook deze onderbroekenbomber stond gewoon sinds november in de database van vermoedelijke sympathisanten van terreurorganisaties. Maar hij stond niet op de no-fly-list, en ook niet op de lijst van mensen die aan extra screening worden onderworpen. En hij kreeg ook gewoon een visum voor de VS! Vette fuck-up van Amerika zou ik zeggen en Schiphol krijgt de schuld.
Ah, daar is Felix met de koffers. Nog een Gingerbread Latte bij de Starbucks en dan op naar ons kille kikkerlandje.