Kiekje
 
 
 
«  Aflevering 266: Over Hollandse helden en bemoeizuchtige vorstinnen  »
 

Het is 4 augustus 2010 - Plinia is met Helen naar Zeeland afgereisd om Laura Dekker uit te zwaaien. Tijdens het wachten op Helen memoreert Plinia het rigoureuze ingrijpen van Beatrix bij de kabinetsformatie en het belang van hedendaagse helden en bijgeloof.

 
 
 
Gepubliceerd: 04-08-12. Vond plaats op: 04-08-10. Tags:  bijgeloof ; monarchie ; politiek binnenland ; sporters ; voetbal ; watersport ;
 
Laura Dekker koningin Beatrix Octopus Paul Ruud Lubbers Paul Vlaar
 
 
 
 
 
Over Hollandse helden en bemoeizuchtige vorstinnen (Integrale tekst)

4-8-2010 - Het is dan wel augustus, maar het is berekoud. Het lijkt wel herfst! Ondanks mijn verkoudheid en het slechte weer zijn Helen en ik vanochtend heel vroeg vertrokken om bijtijds in Zeeland te kunnen zijn voor de afvaart van Laura Dekker hier in de jachthaven van Brouwershaven. Maar onze Ketelbinkie maakt zo’n vaart niet. We hebben alle tijd gehad voor een ruim ontbijt. Grappig, we zaten naast Ria Lubbers die daar met een vriendin koffie zat te drinken. Ruud hebben we niet gezien, die zal nog wel druk bezig zijn met de kabinetsformatie. Heel Nederland was in rep en roer toen Trix hem naar voren heeft geschoven. Dat is ook wel wat je noemt je punt maken. Normaal gesproken baseert de koningin haar besluit op de adviezen van de fractievoorzitters, maar de uitslag van de verkiezingen was dusdanig problematisch dat ook de fractievoorzitters er niet meer uit kwamen en Trix heeft stevig ingegrepen. Groot gelijk, nu kan het nog. Er gaan immers steeds meer stemmen op om ook dit privilege, het laatste beetje macht dat de koningin nog heeft, af te schaffen en het staatshoofd definitief als lintenknipper te benoemen. Maar of ze blij gaat worden van het werk van Ruud Lubbers? We stevenen nu af op een rampkabinet: een minderheidskabinet van CDA en VVD met gedoogsteun van de PVV. Erger kan toch niet? Van de opportunisten van de VVD verwacht je niet anders maar dat het CDA in deze constructie meegaat is echt bizar. Ze spraken er 10 jaar geleden nog schande van dat in Oostenrijk de FPO van Jorg Haider ging meeregeren en dat partijprogramma was een stuk milder dan dat van de PVV …
[Helen roept] Joehoe, Plinia. Verkeerde jachthaven!
Oh, oh, wat dom… we stonden in de verkeerde jachthaven. We moesten dus hier in Den Osse zijn. Die jachthavens liggen ook wel belachelijk dicht bij elkaar. We hebben Laura nog net zien gaan. Die is afgereisd naar een zonnig Portugal om vanaf daar haar wereldreis te starten. Als ze die binnen twee jaar voltooit kan ze nog net de door haar felbegeerde titel „jongste solozeiler ter wereld” op haar naam zetten. Lekker belangrijk zul je zeggen. Waarom gaat een kind van veertien zo’n lange tijd in haar eentje op zo’n bootje zitten, blootgesteld aan stormen, piraten en weet ik wat nog meer. Alleen om in het Guiness Book of Records te komen? Gaat het hier niet veel meer om alle media-aandacht die rond de tocht wordt gegenereerd dan de sportieve prestatie? Volgens mij wel, maar je moet maar eens met Helen praten! Die begint dan over overheidsbetutteling en hoe prachtig het is dat er nog mensen zijn die alles doen om hun dromen te verwezenlijken en dat we in deze economisch moeilijke tijden helden als Laura nodig hebben. Daar heeft ze trouwens misschien wel een punt… De helden die Nederland een maand lang in hun ban hadden zijn 3 weken geleden in Zuid-Afrika toch wel een beetje van hun voetstuk gevallen. Aan ons heeft het niet gelegen. Half Nederland heeft snorren laten staan, de spelers droegen balansbandjes en in de kerken werden zelfs oranjemissen opgedragen compleet met oranjeliederen, oranje tompoezen en een doel op het altaar.
[Beeld van de Oranje-dienst van Pastoor Paul Vlaar]
Geweldig toch! Zo’n pastoor weet wat er leeft onder zijn parochianen. En ondanks dit alles heeft Nederland toch de wk-finale verloren van Spanje. t Is weer niet gelukt! We wisten het eigenlijk al van tevoren want octopus Paul had het voorspeld en die heeft het tijdens dit hele WK nog niet fout gehad.
[Beeld van octopus Paul]
Knap toch? Als je dit ziet ga je gewoon in bijgeloof geloven. Misschien moet Laura toch ook nog maar even langs Café Sport op de Azoren. Het brengt namelijk ongeluk als ze niet haar scheepsnaam op de muur daar achterlaat. Oh, daar is Helen gelukkig weer. Kunnen we mooi weg want er kan wel weer eens buitje gaan vallen hier op de Grevelingen.