Kiekje
 
 
 
«  Aflevering 246: Over verhaspelde eden en onverwoestbare operettezangers  »
 

Plinia heeft Fadona opgehaald van Schiphol en tijdens het wachten raakt ze in gesprek met de kleindochter van Johan Heesters. Kim heeft foto’s gestuurd van Jim die bij de inauguratie van Obama was.

 
 
 
Gepubliceerd: 04-02-11. Vond plaats op: 04-02-09. Tags:  Amerikaanse geschiedenis ; artiesten ; demonstraties en rellen ; politiek buitenland ; Tweede Wereldoorlog ; Verenigde Staten ;
 
Johan Heesters Fadona is weer terug Geert Jim ontmoet Obama Obama legt de eed af Johan Heesters in Dachau
 
 
 
 
 
Over verhaspelde eden en onverwoestbare operettezangers (Integrale tekst)

Het is 4 februari 2009

Fadona is weer thuis. Zondag was ik op Schiphol om haar op te halen. Uren heb ik op haar moeten wachten, want ze belde dat ze er voor de zoveelste keer tussenuit was gepikt door het beveiligingspersoneel. Verdacht Arabisch uiterlijk natuurlijk! Dom zijn ze toch! Er is pas een onderzoek geweest dat steeds dezelfde onschuldige mensen worden gecontroleerd, meestal baardige Arabieren natuurlijk. Als je een terrorist bent en een aanslag wil gaan plegen op iets Westers is toch het eerst wat je doet je baard afscheren? Of ben ik nou gek?

Afijn, ik ben maar bij de Starbucks gaan zitten. Ik raakte daar in gesprek met een Duitse vrouw die ook een paar woorden Nederlands sprak. Het bleek Saskia Fischer te zijn. Nou zul je je afvragen who the f is Saskia Fischer en waarom zou ik dat moeten weten, maar zij is de kleindochter van Johan Heesters, die 105-jarige omstreden operettezanger die vorig jaar onder veel protest in Amersfoort heeft opgetreden. Geert en Jochem hebben daar toen nog buiten met Het comité Heesters Raus! Het Lied van de Moorsoldaten gezongen, het lijflied van de dwangarbeiders in de nazi-kampen. Volgens Saskia is het helemaal niet waar dat haar opa tijdens de Tweede Wereldoorlog in Dachau operetteschlagers gezongen heeft. Hij was er echt alleen maar voor een rondleiding met het koor. Maar ze kon niet ontkennen dat hij een van de favorieten van Hitler was en ze was het met me eens dat het misschien niet slim van hem was om, gezien zijn reputatie, in de zestiger jaren de rol van de anti-nazistische baron von Trapp in de Sound of Music aan te nemen.

Kim stuurde een email met de foto’s van Jim die bij de inauguratie van Obama was. Hij was uitverkoren als een van de Florida Eagle scouts. Hij heeft het zelfs voor elkaar gekregen om Obama de hand te schudden! Hij moest er wel een nachtje voor in de vrieskou bivakkeren voor de hekken van het Witte Huis, want er mochten maar 200 mensen naar binnen en het was first come first go. Ze werden zelfs door Barack en Michelle ontvangen in de Blue Room. Het was natuurlijk de afgelopen twee weken Obama voor en Obama na. Nou is het natuurlijk ook wel bijzonder: de eerste zwarte president. Change has really come to America. Op wat kleine vlekjes na was het een prachtige inauguratie. Senator Kennedy werd onwel bij de lunch en is afgevoerd, en Obama en de opperrechter hebben de eed een beetje verhaspelt, maar dat mocht de pret niet drukken. Nou, ik ben benieuwd wat Barack allemaal voor elkaar gaat krijgen. Hij heeft grootse plannen, maar ook veel vijanden in het congres… De tijd zal het leren.