Kiekje
 
 
 
«  Aflevering 269: Over gewraakte rechters en culturele asielzoekers  »
 

Het is 1 november 2010 - Plinia is met Felix op huizenjacht in Parijs. Ze hebben besloten Nederland te verlaten nu die verschrikkelijke partij, wiens leider is aangeklaagd wegens discriminatie en haatzaaien, mee gaat regeren. Ze is erg teleurgesteld in het onvermogen van haar mede-Nederlanders om dit kabinet te voorkomen en vraag zich af waarom de Fransen wel kunnen protesteren.

 
 
 
Gepubliceerd: 01-11-12. Vond plaats op: 01-11-10. Tags:  demonstraties en rellen ; Frankrijk ; politiek binnenland ;
 
moscowicz_klein Marlies Veldhuijzen-van Zanten Nebahat Albayrak Geert Wilders Tom Schalken Hans Jansen
 
 
 
 
 
Over gewraakte rechters en culturele asielzoekers (Integrale tekst)

Het is 1 november 2010 - Ik ben bekaf! Felix en ik zijn de hele dag met makelaars op stap geweest om te kijken of er in de lichtstad een leuk stekkie voor ons te vinden is. Maar alles is hier in Parijs zo verschrikkelijk duur! Een appartementje van nog geen 50 m2 kost hier al gauw 5 ton en dan zit je nog in de gribus ook. Volgens mij kunnen we er beter mee stoppen en wat meer op het Franse platteland gaan rondkijken. Veel goedkoper, veel meer lucht en ruimte, maar wel minder cultuur natuurlijk. Felix heeft het echter nog niet opgegeven, hij is nog met die makelaar bezig.
We hebben de verhuisbeslissing genomen nadat we het nieuwe kabinet twee weken geleden bij Beatrix op het bordes zagen staan. Het eerste kabinet Rutte. VVD en CDA met gedoogsteun van die verschrikkelijke partij. Het was nog geen vier dagen oud toen Wilders al met een motie dreigde te komen omdat Rutte’s nieuwe staatssecretaris van Volksgezondheid, Marlies Veldhuijzen-van Zanten, behalve de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit blijkt te hebben. Niet handig van Rutte natuurlijk, want hij wist hoe zijn gedoger over dubbele nationaliteiten denkt. Enne… was het trouwens Rutte zelf niet die in 2007 staatssecretaris Albayrak opriep om haar Turkse nationaliteit op te geven? Hij heeft ondertussen misschien geleerd dat je iemand niet op zijn identiteit en afkomst moet beoordelen maar op zijn kunde. Maar daar heeft Geert Wilders natuurlijk geen boodschap aan. Niet dat de Zweedse nationaliteit van mevrouw van Zanten hem nou zo bijster zal interesseren, maar om enigszins geloofwaardig te blijven moest hij hier natuurlijk wel iets van vinden.
Al die commotie rond mevrouw van Zanten kwam Wilders overigens slecht uit want hij zat middenin het strafproces waarin hijzelf werd aangeklaagd voor haatzaaien en discriminatie. Gelukkig lukte het zijn slecht weer-advocaat Moscowicz 10 dagen geleden om de rechtbank te wraken, zodat hij voorlopig weer een beetje lucht heeft gekregen.
Waarom de rechtbank gewraakt werd? Ze zou partijdig zijn omdat geweigerd werd om Arabist en getuige-deskundige Hans Jansen te verhoren. Tom Schalken, een van de rechters die er mede verantwoordelijk voor was dat het proces tegen Wilders gestart werd, had namelijk tijdens een etentje van zijn eetclub met Hans Jansen gesproken. Dit werd uitgelegd als beïnvloeding van een getuige-deskundige. Allemaal een beetje vergezocht lijkt me, maar het wrakingsverzoek werd toegewezen en Geert kan zich voorlopig weer bezig houden met het aansturen van zijn kabinet want er moet nog heel wat gebeuren: de enorme asielstroom moet worden ingedamd, er moeten 3000 extra agenten komen waaronder 500 animalcops, de boerka moet verboden worden en, vooral niet vergeten, de geldkraan voor kunst en cultuur moet worden dichtgedraaid, want die geldverslindende linkse hobby’s leiden nergens toe. Hallo!!! Wakker worden allemaal! Hoe hebben we het zover kunnen laten komen? Slechts een handjevol demonstranten heeft op het Malieveld gepoogd het tij te keren maar dat heeft tot nu toe weinig indruk gemaakt. Demonstreren kunnen we nou eenmaal niet, we zijn beter in het schipperen en het op de achtergrond regelen van onze eigen zaakjes. Er is geen breed gedragen ideologie. Wat dat betreft kunnen we nog wat leren van de Fransen. Massabetogingen met honderdduizenden demonstranten kunnen hier het dagelijks leven compleet ontregelen. Twee weken geleden waren er nog 3,5 miljoen mensen op de been om te protesteren tegen de voorgenomen verhoging van de pensioenleeftijd! 3,5 miljoen! Staken en demonstreren wordt hier gezien als een normaal middel om invloed uit te oefenen op het politieke proces. Ze gaan er echt voor, die Fransen. En ze houden van kunst en cultuur. Daarom leek Frankrijk ons de beste plek om ons te vestigen. Maar dan verlies ik misschien wel m’n Nederlandse identiteit…
Ah, daar is Felix. Hij kijkt somber. Ik denk dat hij nu ook wel inziet dat Parijs niet haalbaar is. En zeker niet in dit quartier, met uitzicht op de Dome des Invalides.