Kiekje
 
 
 
«  Aflevering 254: Over provocerende leiders en bange volgelingen  »
 

Plinia vaart met Fadona over de grachten in den Haag. Als ze een terrasje pakken komen ze Ali tegen die zich veel zorgen maakt over het opkomend extreem-populisme in Nederland.

 
 
 
Gepubliceerd: 01-08-11. Vond plaats op: 01-08-09. Tags:  asielbeleid en integratie ; discriminatie, racisme en anti-semitisme ; islam ; normen en waarden ; politiek binnenland ; Tweede Wereldoorlog ; vrijheid van meningsuiting ;
 
Guusje ter Horst Geert Wilders Anne Frank-barak brandt af Fadona
 
 
 
 
 
Over provocerende leiders en bange volgelingen (Integrale tekst)

Het is 1 augustus 2009 - Wat boffen we met het weer! Fadona heeft me uitgenodigd voor een boottochtje door de Haagse grachten en daar tuffen we nu heerlijk rond. Niet in zo’n grote rondvaartboot, maar we hebben een eigen rubberbootje met een fluistermotor. Heerlijk stil!

We hebben net een plas- en koffiestop gemaakt bij de Hathor. Raad eens wie daar op het terras zat? Ali. Goh, dat is ook minstens twee jaar geleden. Hij vertelde dat het heel goed met hem gaat. Hij werkt nu 3 dagen per week als grafisch vormgever, schildert zo nu en dan nog wat en de rest van de tijd werkt hij als jongerenwerker bij de moskee. Fadona wilde niet met hem op de foto, want ze vertrouwt hem nog steeds niet maar ik geloof absoluut niet dat Ali nog gaat radicaliseren. Hij maakt zich wel veel zorgen over „zijn jongeren” en het politieke klimaat in Nederland. Terecht want de PVV heeft bij de Europese verkiezingen 17% van de stemmen gekregen! Hij vindt het onbegrijpelijk dat een nog niet zo lang geleden als nuchter en tolerant bekend staand volk zich nu zo gek laat maken door een anti-democratische en anti-liberale partij waarvan een provocerend, ongemanierd en humorloos persoon de baas is. Onvrede en angst zaaien om zelf te kunnen groeien lijkt het enige programmapunt van de PVV. En de islam blijkt daar een dankbare meststof voor. De domme, bange, verongelijkte discipelen die zich tekort gedaan voelen geloven Geert Wilders maar al te graag als hij zegt dat de moslims op het punt staan om de boel in ons land te gaan overnemen. Nou zou elk weldenkend mens zich moeten afvragen hoe in hemelsnaam 4% van de bevolking de macht zou kunnen grijpen in een democratisch land, maar zo genuanceerd wordt er blijkbaar niet nagedacht.
Het lijkt wel 1932! Het ontbreekt er nog maar aan dat we weer gaan jagen op mensen met een foute godsdienst en op de socialistenkliek die achter hen staat. En dat in een tijd waarin het dagboek van Anne Frank door de Unesco is toegevoegd aan het ‚Geheugen van de Wereld-register’ en er zoveel belangstelling is voor de onlangs afgebrande barak uit Westerbork waar Anne dwangarbeid verrichtte. Destijds werd de bevolking voorgespiegeld dat juist de Joden op de heerschappij uit waren en ze werden op alle mogelijk manieren zwart gemaakt en dwars gezeten. En ook zonder geheugen van Nederland weten we allemaal hoe dat afgelopen is.

Behalve een hoofddoekjesverbod wil de PVV nu weer een onderzoek naar het aantal shariarechtbanken in Nederland. Zonde van het geld, want shariarechtbanken bestaan hier helemaal niet volgens Ali. Althans niet wettelijk. Moslims gaan voor bepaalde geschillen naar een imam en je zou dan op zijn hoogst kunnen spreken van een religieuze rechtbank. Maar die hebben de katholieken en joden ook. Het staat iedereen vrij om een bepaald geloof aan te hangen en dus ook je eigen oren te laten hangen naar de wetten en regels van dat geloof.

Verder heeft de PVV-er Fritsma vorige week gevraagd om een overzicht van de kosten en baten van niet-westerse allochtonen. Ali vroeg zich af hoeveel de PVV ons kost. Dat is een goeie: beveiligingskosten, salarissen, onkostenvergoedingen, kosten voor nutteloze, irrelevante onderzoeken, en dan hebben we het nog niet eens over onze imagoschade in het buitenland. En dan vindt Guusje Ter Horst ook nog eens dat ze overheidssubsidie moeten krijgen. Laat ze eerst maar eens democratisch worden en aan de wettelijke eisen voldoen. Volgens Ali kunnen ze nog wat leren van de jongere moslims die bezig zijn met het opzetten van organisaties die democratische normen en waarden hoog in het vaandel hebben. Ik vind het dapper, want laten we eerlijk zijn: als ik moslim was in dit land, was ik al lang geradicaliseerd.

Oh, oh… ik word tot de orde geroepen door de kapitein. Ze heeft gelijk, ik moet ook een beetje genieten van ons vaartochtje want het is ontzettend leuk om je eigen stad eens vanaf het water te zien! Je ziet echt heel andere dingen.