Kiekje
 
 
 
«  Aflevering 277: Over opruiende haatzaaiers en bange slachters  »
 

Plinia heeft zojuist een vergadering gehad in Dudok waar ze getuige was van een incidentje met Geert Wilders. Ze maakt zich druk over het feit dat Geert Wilders zich onttrekt aan zijn verantwoordelijkheden na de aanslagen van Breivik in Noorwegen.

 
 
 
Gepubliceerd: 01-08-13. Vond plaats op: 01-08-11. Tags:  asielbeleid en integratie ; politiek binnenland ; terrorisme ;
 
Anders Breivik Geert Wilders
 
 
 
 
 
Over opruiende haatzaaiers en bange slachters (Integrale tekst)

Het is 1 augustus 2011 - Net terug van de lunch bij Dudok met die jongens die me vorige maand die brief hebben gestuurd over dat onderzoek naar de hysterische Nederlandse identiteit, weet je wel, waar ik het de vorige keer over had. Het klinkt wel heel erg leuk, maar zometeen meer daarover. Toen ik beneden door het restaurant liep zag ik dat een ober een glas rode wijn over Geert Wilders gooide die daar met Martin Bosma zat te lunchen. Het was een hele toestand, want al die beveiligers stonden direct achter hem. De ober verontschuldigde zich in alle toonaarden maar ik kreeg de indruk dat hij het express had gedaan want toen hij wegliep gaf hij me een knipoog. Het is niet aardig, maar ik kan me er alles bij voorstellen en als ik ober was zou ik misschien ook wel even gestruikeld zijn naast datzelfde tafeltje.
Geert Wilders is vorige maand vrijgesproken. Hij heeft geluk gehad dat die uitspraak niet een maandje later was, dan had het wel eens heel anders kunnen aflopen. Aanzetten tot haat en discriminatie is sinds vorige week toch wel in een ander daglicht komen te staan. Toen heeft namelijk een van Wilders bewonderaars, een of andere enge rechts extremistische Noor met anti-islamitische denkbeelden, een dubbele aanslag gepleegd waarbij 76 mensen vermoord werden, voornamelijk jongeren die op een eilandje bij Oslo een zomerbijeenkomst bijwoonden van de Arbeiderspartij. Vreselijk natuurlijk en ons Geert was er dan ook als de kippen bij om te roepen dat hij deze aanslag verafschuwde en niet verantwoordelijk kon worden gehouden voor de daad van een gestoorde psychopaat. Maar zo makkelijk komt hij er wat mij betreft, niet mee weg: Breivik, zo heet de slachter van Oslo, heeft namelijk een uitgebreid islamofoob pamflet geschreven wat zeer veel overeenkomsten vertoont met het gedachtegoed van de PVV, Wilders zelf komt er veelvuldig in voor. Nou hoor ik je zeggen: Geert kan er toch niks aan doen dat hij aanbeden wordt door een maffe terrorist? Onzin! Wilders is wel degelijk mede verantwoordelijk. Hij is het die een islamofoob klimaat heeft geschapen waar griezels als Breivik uitermate goed in gedijen. 
Hier, luister maar:

Er volgen enkele videofragmenten met uitspraken van Wilders

Nou ja! Met dit soort uitspraken moet je niet gek opkijken als er een sfeer geschapen wordt die tot haat en geweld kan leiden. Kom op…
De meeste mensen nemen zijn verbale geweld met een korreltje zout en halen hun schouders op, want zijn ideeën zijn namelijk in ons democratisch bestel toch niet uitvoerbaar. Maar er zijn ook mensen die van zijn oorlogsretoriek nog banger worden dan ze al zijn. En bange mensen kunnen rare dingen gaan doen. Dat blijkt maar weer…

Maar goed, nog even over de vergadering. Ze willen me dus echt heel graag hebben voor dat onderzoek naar de veranderde Nederlandse nationaliteit. En ze hebben er een heel aardig budget voor sinds dat hele Nationale Historische museum niet door gaat. Maar… ik weet het nog niet… Ik heb zo’n zin om weg te gaan uit Nederland. Ze hebben me nog een maand bedenktijd gegeven, anders gaan ze naar een ander. Eerst ga ik het maar eens goed met Felix bespreken. We gaan eerst een paar weken naar Frankrijk, want Felix heeft een paar leuke huizen gespot op internet en, geloof het of niet, op het platteland. En dan moeten we het er maar eens goed over hebben. Ik hou je op de hoogte.