Kiekje
 
 
 
«  Aflevering 231: Over zwarte weduwen en onnozele kerkleiders  »
 

Plinia wil graag verder bijkletsen. Over griezelige Watergeuzen, bevrijde mariniers, historische canons, betuttelende politici, gouden kooien en bikini’s , zwarte weduwen, helden op ijzers, advocaatloze criminelen en onnozele kerkleiders.

 
 
 
Gepubliceerd: 08-04-09. Vond plaats op: 08-04-07. Tags:  artiesten ; christendom ; misdaad en corruptie ; normen en waarden ; Polen ; politiek binnenland ; Vaderlandse geschiedenis ;
 
Iran laat Britse mariniers vrij Willem Holleeder ">Florentine Rost van Tonningen Lucille Werner Bram Moskowicz Wielgus
 
 
 
 
 
Over zwarte weduwen en onnozele kerkleiders (Integrale tekst)

Vrolijk Pasen. Een mooie dag voor een goede daad. Zo omschreef Ahmedinejad de vrijlating van de 15 Britse mariniers die hij twee weken geleden heeft opgepakt. Volgens Teheran in de Iraanse wateren, maar volgens de Britten was dit niet waar. Excuses heeft Iran dan ook niet gekregen.

Het 1 april feest in Den Briel vorige week was heel amusant. We kwamen net op tijd om veerman Coppelstock, die de Geuzenvloot komt aankondigen, te zien afmeren in de haven. En vervolgens de landing van de Watergeuzen die onder leiding van Lumey en Bloys van Treslong het hele stadje hebben ingenomen. Toen waren we er ook wel klaar mee, want het was echt verschrikkelijk druk. We waren met Nijsje en de kinderen en met name Jordi kon er niet tegen. Zoiets is natuurlijk ook niks voor een kind van vier. Volgens Nijsje komt deze gebeurtenis niet in onze kersverse Hollandse canon voor, maar Felix wist te vertellen dat de inname van Den Briel algemeen gezien wordt als het begin van de opstand tegen het Spaanse Rijk van Filips II. Dat was dus zo’n beetje het begin van de Tachtigjarige oorlog wat in de canon als de Beeldenstorm beschreven staat. Dat was het begin van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Dat waren nog eens tijden volgens onze minister-president, want tijdens de laatste Algemene Beschouwingen liet hij zich ontvallen dat we blij moeten zijn dat Nederland weer een VOC-mentaliteit heeft. Duh??? Balkie heeft onze canon hard nodig, want hij weet geloof ik niet dat onze trotse zeevaarders niet te benauwd waren om via list en bedrog, verwoesting, onderdrukking en zo nodig moordpartijen het monopolie te krijgen op de specerijenhandel. Je vraag je überhaupt af wat er met die man aan de hand is, want hij heeft Lucille Werner, die van Lingo, ja, een brief geschreven: “Lieve Lucille, uiteraard blijven we allemaal naar jou kijken. Zulke positieve programma’s houden de moed erin”. Hellend vlak toch? Een minister-president die zich bemoeit met de mogelijke opheffing van een spelletjesprogramma? Daar betalen we hem toch niet voor? De christelijke betutteling kent geen grenzen. Dit is, net als moeders die zich in een Glazen Huis laten opsluiten en giga-posters met vrouwen in gouden bikini’s, toch geen politieke kwestie? En dan durft onze minister-president ook nog te beweren dat er een gebrek aan bevlogenheid is bij de intellectuele voorhoede in Nederland. Dat schaatsers als Bob de Jong en Marianne Timmer „symbool staan voor Nederland zoals het moet zijn: een klein land dat meetelt, dat respect afdwingt, dat van aanpakken weet”. Schaatsen! Alsof iemand buiten Nederland daar een kwartje om geeft. Pauline is daar zo kwaad over geworden dat ze hem een brief heeft geschreven. Zo is Pauline. Ze heeft er nooit iets op terug gehoord trouwens.

Met Geert en Helen gaat het goed. Geert is, zoals het een journalist betaamt, druk met van alles en nog wat. Zo was hij onder andere bezig met het rapport van de Schipholbrand wat Donner noodlottig is geworden, de val van de regering Prodi in Italië waarna Berlusconi weer aan de macht is gekomen en de paarden in Marrum die ingesloten waren door het water en waarvan er 18 verdronken zijn maar ruim honderd gered. Hij had het de afgelopen weken erg druk volgens Helen want twee weken geleden is Florentine Rost van Tonningen, alias de Zwarte weduwe, op 92-jarige leeftijd overleden en Geert heeft daar een stuk over geschreven. Het was een enge vrouw die getrouwd was met een hoge NSB-er. Ze was een fervent aanhanger van Hitler en het nazisme tot het bittere eind. Daar missen we dus ook niet veel aan. Deze week zat hij in Amsterdam, want maandag is het proces tegen Holleeder begonnen. Zonder Moszkowicz, want die heeft de verdediging na een beschuldiging van belangenverstrengeling neergelegd. Jan-Hein Kuipers heeft het overgenomen. Hier gaat Geert voorlopig wel wat werk aan krijgen, want het is een van de grootste strafzaken van de eeuw.

Zarabe is inmiddels al weer bijna anderhalf en Helen kookt weer af en toe voor de museum-avondjes. Ze vertelde dat ze tijdens een van deze avondjes Nishal weer had ontmoet. Hij hield haar nogal aan de praat over de onnozele uitspraak van de paus die zei dat de islam alleen slechte en inhumane dingen heeft gebracht. Nou was het een citaat van een veertiende eeuwse Byzantijnse keizer, maar toch… Het was niet handig en hij heeft er zich terecht de woede van alle moslims mee op de hals gehaald. Dat is me toch een hype geweest… Is die man nou zo onnozel? Je zou het bijna wel zeggen want hij heeft ook Wielgus, die Poolse bisschop die spion is geweest van de vroegere communistische geheime dienst, tot vlak voor het moment dat hij ingezegend werd als aartsbisschop van Warschau, de hand boven het hoofd gehouden. Een groot schandaal voor het Vaticaan en veel boze gelovigen.

Het is laat, ik ga slapen. Volgende week meer.