Kiekje
 
 
 
«  Aflevering 264: Over illegale moordpartijen en verwerpelijke riooljournalistiek  »
 

Aflevering 264 - Het is 2 juni 2010. Plinia is op Schiphol om Fadona op te halen. Fadona komt terug uit Cyprus waar ze mee zou varen met de Gaza Freedom Flotilla. Ze heeft letterlijk de boot gemist. Plinia vertelt over de treurige entering van het konvooi door Israel waarbij 9 vredesactivisten vermoord zijn. Het is erg druk op Schiphol en Plinia vraagt zich af of het misschien iets te maken heeft met de thuiskomst van het 9-jarige jongetje dat als enige de vliegramp in Libië overleefde. Ze windt zich verder op over de vuilnisbakkenjournalistiek die in Nederland gaandeweg voet aan de grond krijgt.

 
 
 
Gepubliceerd: 02-06-12. Vond plaats op: 02-06-10. Tags:  Israel en Palestina ; mensenrechten ; moord ; privacy ; transportongelukken ; zinloos geweld ;
 
Alexander Pechtold Het Binnenhof Overlevende vliegramp Libie Gaza Freedom Flotilla
 
 
 
 
 
Over illegale moordpartijen en verwerpelijke riooljournalistiek (Integrale tekst)

Fadona komt zo terug vanuit Cyprus, maar ze heeft een vertraging van anderhalf uur! Balen! Ik heb er een leuke afspraak voor moeten afzeggen, maar Fadoon doet dit natuurlijk ook niet voor haar lol. Ik heb ook nog eens de pech dat het vreselijk druk is hier op Schiphol bij de aankomsthal. Ook veel pers, er zal wel een VIP landen. Misschien wel dat jongetje dat als enige de vliegramp in Libië heeft overleefd? Maar volgens mij is die al lang weer in Nederland en bovendien zouden ze die toch niet via de aankomsthal aan laten komen waar de persmuskieten direct bovenop hem kunnen springen? Wat dat betreft heeft hij al genoeg geleden!
Schandalig zoals de Telegraaf de privacy van dat jochie heeft geschonden! Hoe haal je het in je hoofd om een kind van 9 dat net een zeer traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt te gaan lastig vallen met persoonlijke vragen. Hij wist nog niet eens dat zijn ouders en broertje bij de crash waren omgekomen. Hoe diep moet je zinken om je primeurtje te kunnen publiceren? Het heeft de Telegraaf heel wat abonnees gekost en terecht, het interview en de foto’s van het slachtoffertje in zijn ziekenhuisbed dienden geen enkel doel en voegden niks toe aan het maatschappelijke debat over de vliegramp.
De rapportage was alleen maar bedoeld om de hype aan te wakkeren en meer kranten te verkopen. Het is wel heel laag om dit soort amusement, want daar heb je het wel over, over de rug van minderjarige slachtoffers te presenteren.
Alexander Pechtold wil nu een debat over de grenzen van de journalistieke vrijheid. Hij heeft recht van spreken, want bij hem hebben ze onlangs de vuilnisbakken leeggehaald om een pikant stuk over hem te kunnen publiceren in ‚Het Binnenhof’. Dat is een roddelblaadje over het privé-leven van politici van HP/de Tijd en Weekend. HP/de Tijd notabene, dat was vroeger toch een respectabel opinieblad? Maar of zo’n debat zal helpen? Ik geloof er niks van. Volgens Geert van Helen is in de Leidraad van de Raad voor de Journalistiek al opgenomen dat de journalist de privacy van personen niet verder zal aantasten dan in het kader van zijn berichtgeving redelijkerwijs noodzakelijk is. Maar ja, het woord leidraad komt in de vocabulaire van een journalistieke rioolrat natuurlijk niet voor.
Wacht even, ze roepen wat om.
Nee, niks over Cyprus. Fadona heeft trouwens wel gezwijnd dat ze niet op die boot naar Gaza zat. Daar denkt ze zelf heel anders over, maar goed. Ze is zondag halsoverkop vertrokken omdat er een plekje vrij kwam op dat konvooi met hulpgoederen voor Gaza, de Gaza Freedom Flotilla. Net iets voor Fadona natuurlijk! Maar aangezien haar vliegtuig zondagochtend ook vertragingen had, miste ze net de boot die uit Nicosia vertrok. Gelukkig maar, want Israëlische commando’s hebben gisterennacht het konvooi aangevallen en hebben 9 mensen vermoord!
Vreselijk toch! Zo’n laffe aanval zomaar in de internationale wateren! En dan nog wel op vreedzame activisten die met hulpgoederen de mensen in Gaza willen ondersteunen. En dat is zo nodig, want de Israëlische gijzeling van de Palestijnen in de Gazastrook veroorzaakt een echte humanitaire crisis. Adriaan schrijft me er af en toe over en daar wordt je niet vrolijk van. Er is een grote schaarste aan medicijnen en de economie is door de Israëlische gijzeling volledig kapot gemaakt. Er is een tekort aan levensmiddelen en er zijn geen bouwmaterialen om de duizenden verwoeste huizen te herstellen.
De slachtoffers van de aanval zijn voornamelijk Turken. Lekker handig van Israel: Turkije was een van de laatste bondgenoten die ze nog in de regio hadden. k vraag me af hoe Obama hier mee zal omgaan, maar de Amerikaanse VN-vertegenwoordiger heeft in ieder geval al aangegeven alle vertrouwen te hebben in een Israëlisch onderzoek. Ha!k Ben benieuwd wat daar uit gaat komen. Not.
Hee, daar is mijn eigen hulpverlenertje al. Oef, ze kijkt wel sip. Ik zal haar maar gauw op een lekkere starbucks-koffie trakteren.