Kiekje
 
 
 
«  Aflevering 281: Over desastreuze wetsvoorstellen en hysterische canons  
 

Het is 3 februari 2012 - Ondanks dat de ANWB een negatief reisadvies heeft afgegeven in verband met het extreme weer moest Plinia er toch op uit voor een afspraak met haar nieuwe canon-commissie. Ze heeft Felix net gebeld dat ze in een mega-file staat. Of hij maar vast een stukje videoblog voor haar fans wil opnemen. Of hij het wil hebben over de hype rond de hoofddoek die Beatrix heeft gedragen bij haar bezoek aan de moskee tijdens het staatsbezoek aan Abu Dhabi. Felix heeft daar helemaal geen zin in en vertelt liever over de op handen zijnde SOPA en ACTA-wet en het belang van het vrije internet.

 
 
 
Gepubliceerd: 03-02-14. Vond plaats op: 01-02-12. Tags:  koninklijk huis ; privacy ; vrijheid van meningsuiting ;
 
Stop PIPA & SOPA Heisa rond hoofddoek Beatrix Fuck censorship Stop PIPA & SOPA
 
 
 
 
 
Over desastreuze wetsvoorstellen en hysterische canons (Integrale tekst)

Hai, hier is Felix met de waan van de dag van gisteren. Het is 3 februari 2012. Ik hoop maar dat ik het zo goed zeg. Afijn, Plinia heeft me gevraagd om vast te beginnen met haar videocolumn. Ze staat volkomen op de A12. Het is natuurlijk ook gekkenwerk om de weg op te gaan als de ANWB een weeralarm afgeeft. Maar goed, die vergadering was blijkbaar te belangrijk. In deze tijd zou je toch makkelijk moeten kunnen vergaderen via internet. Hoewel… als je kijkt naar de angstaanjagende pogingen die onze democratische overheden doen om onze internetvrijheid in te perken…. Wacht even… [Felix zet het masker op] Zo, nu weten jullie gelijk hoe ik in het verhaal zit: open internet, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van informatiestromen. Information wants to be free. Januari 2012 was een zwarte maand voor het vrije internet: allereerst is daar natuurlijk het internationale ACTA-verdrag wat vorige week in Japan ondertekend werd. Verder dreigen in de Verenigde Staten twee desastreuze wetsvoorstellen te worden aangenomen, de SOPA en de PIPA, oftewel de Stop Online Privacy, eh… ik bedoel natuurlijk Piracy Act en de Preventing of Intellectual Property Act. En om maar alvast een voorschotje op deze onzalige wetsvoorstellen te nemen heeft de FBI Megaupload uit de lucht gehaald omdat de muziek- en filmindustrie 500 miljoen dollar zou hebben misgelopen door de illegale verspreiding van bestanden. Het zou slecht zijn voor de artiesten. Onzin natuurlijk. Artiesten hebben hebben juist veel belang bij een open internet. Ze hebben nog nooit zo’n groot publiek kunnen bereiken. De Nederlandse muziekexport is met 25% toegenomen en nog nooit is er zoveel geld uitgegeven aan festivals en concerten. Bovendien hebben diverse onderzoeken uitgewezen dat downloaders juist méér geld uitgeven aan muziek en films en niet minder. Maar het is natuurlijk de muziekindustrie - die de artiesten exploiteert, en die het grote geld verdient - die bang is voor zijn hachje. Ze hebben de boot gemist met de hele opkomst van internet in de jaren ’90. Ze weigeren in te zien dat hun businessmodel hopeloos verouderd is en hebben nooit hun visie aangepast om gebruik te maken van het enorme gratis netwerk waarmee je de hele wereld kunt bereiken. En nu is er paniek uitgebroken en wordt de politiek ingeschakeld om hun commerciële belangen te beschermen. En het gemak waarmee deze ingaat op hun wensen en volkomen voorbij gaat aan wat goed is voor de doorsnee burger is zorgwekkend. 
[Plinia op de achtergrond: Joehoe! Ik ben er weer]
Oh, oh, daar is Plinia.
[…]
Hai, hopelijk heeft Felix jullie niet te veel verveeld met zijn SOPA-, PIPA- en ACTA-praatjes. Ik had gezegd dat hij het moest hebben over de heisa rondom de hoofddoek van Beatrix, maar ik begreep dat hij zijn kans heeft waargenomen en zijn stokpaardje heeft bereden. Nou ja, dat hele gedoe rondom de internetvrijheid is ook wel belangrijk natuurlijk. Mijn god, wat heb ik vast gezeten in het verkeer met die sneeuw. Maar ja, het was een belangrijke dag want ik had mijn eerste vergadering met mijn canon-commissie. We hebben een lijst gemaakt met de belangrijkste hysterische gebeurtenissen van de afgelopen 10 jaar en volgende maand beslissen we welke in de canon komen en die we dus laten zien in ons nieuwe museum. Je hoort het goed: er komt een museum! Ik ben zo trots. Nu is alleen nog de vraag waar het museum moet komen. De politiek laat de keuze aan ons, omdat hun bemoeienis met het Nationaal Historisch Museum desastreuze gevolgen heeft gehad. Gelukkig heb ik inmiddels ook een lokatie-commissie die met de belangrijkste kanshebbers om tafel gaat. Volgende maand meer daarover. Nu moet ik nog op zoek naar een representatieve commissie van aanbeveling. Als een van jullie zin heeft, of je kent iemand, laat het me dan even weten svp. 
Ah, daar hebben we Guy Fawkes weer. Ik ben bang dat ik die nu een beetje aandacht moet gaan geven.