Kiekje
 
 
 
«  Aflevering 218: Over intrigerende kinderportretten en gratis musea  »
 

Manon is met Felix, Jan-Willem en Pauline naar de fototentoonstelling van Loretta Lux geweest. Karel Appel is overleden en Bert heeft een hartinfarct gehad en moeten de musea nu wel of niet gratis worden?

 
 
 
Gepubliceerd: 09-05-08. Vond plaats op: 09-05-06. Tags:  beeldende kunst ; fotografie ; kunstenaars ; natuurgeweld ; ontwikkelingshulp ; ziekenhuizen ;
 
Karel Appel UMC St. Radbout Overstromingen in Suriname Honger Annette Nijs Medy van der Laan
 
 
 
 
 
Over intrigerende kinderportretten en gratis musea (Integrale tekst)

[uit het dagboek van Manon]

Lekker op het strand wezen lunchen met Pauline en Jan-Willem. Pauline was erg bezorgd, want haar broer is op vakantie in Suriname en daar zijn nou net die grote overstromingen. Kleine kans natuurlijk dat hij precies in dat gebied was, maar je weet maar nooit. Guus was ook precies op het verkeerde moment op de verkeerde plaats met die tsunami.
Jan-Willem vertelde dat Bert een hartinfarct heeft gekregen en gedotterd is. Hij was wezen fietsen in de buurt van Nijmegen en op de terugweg gebeurde het. Gelukkig vlakbij Den Haag, want anders was hij misschien wel in het Radbout-ziekenhuis terecht gekomen, daar schijnt de zorg op de hartafdeling dik onder de maat te zijn door de ruzie├źnde dokters daar. Volgens mij weet Fadona hier helemaal niets van en ik ga haar ook maar niet bellen, ze is zo druk met die inzamelingsactie voor Darfur. Ze zal wel door het dolle heen zijn dat er nu een vredesakkoord is getekend. Voor zolang het duurt natuurlijk, maar voorlopig is het wat.
Daarna zijn we de intrigerende kinderportretten van Loretta Lux gaan bekijken in het fotomuseum. Jaloersmakend mooi! Het was heerlijk rustig, je moet er toch niet aan denken dat de musea gratis worden voor alle Nederlanders zoals Annette Nijs van de VVD wil! Een onzinnig idee natuurlijk want musea lopen miljoenen euro’s aan entreegelden mis. Dat valt heus niet te compenseren met de winkeltjes en het museumrestaurant, zoals Nijs denkt, en je trekt er helemaal geen nieuwe bezoekers mee. Ze heeft de PvdA al mee, maar gelukkig ziet de staatssecratris er geen brood in. Pauline was het natuurlijk helemaal niet met me eens, maar die is dan ook een voorstander van kruidvat-kunst. Gelukkig heeft Jan-Willem meer gevoel voor cultuur. Die heeft de museumwinkel nog gespekt door een boek van Karel Appel te kopen, die is woensdag overleden. Ik ben geen fan van zijn werk, maar hij is, met name met de Cobra-groep, wel belangrijk geweest voor de kunst.
De kunstenaars belden nog vanavond. Ze zijn niet blij dat ik onder mijn eigen naam met de Amnesty-tentoonstelling mee doe maar dat moet ik toch zeker zelf weten? Ik ben niet met ze getrouwd!