Kiekje
 
 
 
«  Aflevering 224: Over politieke chantage en onoprechte fatsoenspleiters   »
 

Plinia en Felix hebben een bekeuring gekregen toen ze wilden kayakken op de Hofvijver. Ze wilden naar het torentje van Balkenende om nog een staartje mee te pikken van het kabinetsdrama wat zich daar heeft afgespeeld.

 
 
 
Gepubliceerd: 29-06-08. Vond plaats op: 29-06-06. Tags:  politiek binnenland ;
 
">Jan-Peter Balkenende Femke Halsema Rita Verdonk Ayaan Hirsi Ali Johan Cruijff
 
 
 
 
 
Over politieke chantage en onoprechte fatsoenspleiters (Integrale tekst)

[uit het dagboek van Plinia]
Het was een bloedhete dag en Felix en ik hebben in een opwelling een nieuwe opblaas-kayak gekocht om lekker te gaan varen op de hofvijver. Het torentje van Balkenende hebben we niet eens gehaald, want de politie floot ons na een paar minuten al weer naar de wal. Dat mag dus niet en we kregen een dikke bon. Flauw! En jammer, want we hoopten natuurlijk in dat torentje nog een staartje te kunnen meepikken van het drama dat zich vannacht op en rond het Binnenhof heeft afgespeeld.

Het kabinet is namelijk vandaag gevallen! Over de identiteit van Hirsi Ali! Daarbij vergeleken vallen mijn eigen identiteitsproblemen volkomen in het niet. Het was een lange nacht met veel emoties in een drama waarin vier vrouwen de hoofdrol speelden.
Allereerst was daar Ayaan Hirsi Ali, die van Rita Verdonk haar Nederlandse paspoort toch mag houden. Ze heeft niet gelogen over haar identiteit want haar opa heette namelijk al Ali voor hij zich Magan ging noemen. Dat hebben haar Somalische familieleden verklaard. Ayaan heeft een verklaring ondertekend waarin zij zegt het te betreuren dat ze minister Verdonk op het verkeerde been heeft gezet.

Mooi! Iedereen tevreden! Poppetje gezien, kastje dicht. Denk je dan.

Maar vervolgens laat Hirsi Ali doorschemeren dat ze de bewuste verklaring, die de handen van Rita in het identiteitsdrama volledig schoonwast, tegen haar zin heeft getekend. Als ze dat niet had gedaan zou ze voor haar Nederlanderschap naar de rechter hebben gemoeten en daar was geen tijd voor in verband met haar visum en werkvergunning voor haar nieuwe baan in de Verenigde Staten. Hààr schuldverklaring in ruil voor een paspoort en een aflaat voor Rita Verdonk.

Femke Halsema, de tweede speler in het drama, ruikt lont en vraagt een spoeddebat aan over deze politieke chantage. Het spoeddebat eindigt in een motie van afkeuring tegen minister Verdonk die overigens geen meerderheid krijgt in de kamer.

Daarmee komt Rita mooi mee weg. Denk je dan.

Maar nee, nu komt de derde speler in beeld: Lousewies van der Laan. Haar fractie, D66, die de afgekeurde motie van Groen Links steunde, zegt het vertrouwen op in minister Verdonk. Normaal gesproken leidt zoiets tot het aftreden van de betrokken minister. Maar Balkenende, die overigens een essentieel bijrolletje heeft gespeeld in het hele drama, maakt een inschattingsfout. Op het verkeerde been gezet door de slappe houding van D66 in de vorige politieke crisissen, kiest hij, samen met de VVD, voor Verdonk. En eindelijk doet D66 wat ze al veel eerder had moeten doen: ze plaatst heel geraffineerd een dolk in de rug van het kabinet. Groot gelijk. De hele zaak lijkt onbenullig, maar hoe kun je in hemelsnaam blijven samenwerken met deze onoprechte fatsoenspleiters die dubieuze politieke dealtjes sluiten enkel en alleen om gezichtsverlies van een minister te voorkomen? Want daar ging het natuurlijk allemaal om.

De hoofdrol in het drama is natuurlijk weggelegd voor Rita Verdonk. Haar zoveelste blunder na die rare inburgeringsplannen, de Schipholbrand-affaire, de zaak met Congolese asielzoekers, de uitgelekte informatie over de Syrische asielzoekers, de Iraanse homoseksuelen die terug moesten naar hun land en Taida Pasic die ook het land uit moest. Het is echt onbegrijpelijk dat het CDA en de VVD nog steeds achter haar staan na alles wat ze geflikt heeft.

Wat ze ook zeggen, voor mij is Verdonk de hoofdschuldige. Ook aan de uitschakeling van het Nederlands elftal zondag trouwens. Als Salomon Kalou had kunnen meespelen waren we zeker wereldkampioen geworden. Volgens Johan Cruijff althans. En die kan het weten.

In ieder geval mogen we waarschijnlijk vervroegd naar de stembus waar ik natuurlijk weer op D66 ga stemmen en wij moeten een andere plek zoeken om te gaan kayakken.