Kiekje
 
 
 
«  Aflevering 220: Over onafhankelijke bergstaatjes en uit de hand gelopen identiteisfraude  »
 

Manon is met Felix bij de presentatie van de meerjarenstrategie van NWO. Ze lopen daar Sikhanysio tegen het lijf die in gezelschap is van een in Nederland wonende Servier, die niet blij is met de onafhankelijkheid van Montenegro. De affaire Verdonk-Hirsi Ali wordt besproken.

 
 
 
Gepubliceerd: 22-05-08. Vond plaats op: 22-05-06. Tags:  asielbeleid en integratie ; montenegro ; politiek binnenland ; politiek buitenland ;
 
Jan-Peter Balkenende Rita Verdonk Mark Rutte
 
 
 
 
 
Over onafhankelijke bergstaatjes en uit de hand gelopen identiteisfraude (Integrale tekst)

[uit het dagboek van Manon]

Vanmiddag ben ik met Felix naar de presentatie van de meerjarenstrategie van NWO geweest. Daar heb ik nog een blauwe maandag gewerkt. Het was een gortdroge middag en ik zal je verder niet vervelen met inhoudelijke details. Het was heel druk, want Balkenende hield een praatje. Hij had een nogal afgetrokken kop, en dat is waarschijnlijk de schuld van zijn minister van Vreemdelingenzaken. De kwestie tussen Ayaan Hirsi Ali, of liever gezegd Ayaan Hirsi Magan, en Rita Verdonk is namelijk helemaal uit de hand gelopen. Als een pitbull heeft Rita zich dit keer in de kuit van haar collega vastgebeten. Ze heeft op eigen houtje binnen 24 uur besloten dat Ayaan nooit Nederlander is geworden en dat ze daarom, volgens de Grondwet, ook niet in de Kamer had mogen zitten. Gelukkig stond de hele Tweede Kamer als één man achter Ayaan en Verdonk is flink beschadigd uit het debat gekomen. Dat zou haar nog wel eens stemmen kunnen kosten bij de lijsttrekkersverkiezingen van de VVD. Ook Matthijs heeft eindelijk zijn verstand terug en gaat opnieuw stemmen, dit keer op Rutte.
Wat betreft Ayaan... Die heeft de eer aan zichzelf gehouden en heeft haar functie als lid van de Tweede Kamer neergelegd. Als reden geeft ze op dat ze voor het einde van de zomer uit haar huis moet vertrekken. Haar buren voelen zich niet veilig met haar in de buurt. Nou zijn dat volgens Sikhanysio, die ik vanmiddag tijdens de borrel daar tegen het lijf liep, ook draken van mensen die alleen maar aan de waarde van hun huis denken. Volgens haar is Ayaan wel klaar met Nederland. Ze wordt voortdurend omringd door zes bodyguards en kan eigenlijk haar functie als Kamerlid niet meer naar behoren uitvoeren. Sikhanysio vindt het natuurlijk erg jammer dat ze weg gaat en ze vindt het onbegrijpelijk dat ze in een land wil gaan wonen waar haar film Submission absoluut niet vertoond mag worden. En dan nog wel gaan werken bij een neo-conservatieve denktank als The American Institute of Enterprise! Ook al is Ayaan’s argument dat ze daar goed werk kan doen voor de vrouwen en homoseksuelen, ze kiest met deze werkgever toch duidelijk voor de Bush-Cheney clan. Ik vraag me trouwens af of ze bij die ultrarechtse club, die overigens een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de oorlog in Irak, iets zal kunnen betekenen voor de positie van de islamitische vrouw.
Sikhanysio, die overigens zelf steeds meer op Ayaan gaat lijken, was in gezelschap van een aardige man, ene Josip, die bij ZonMw werkt, dat is de Nederlandse organisatie voor gezondheidszorg en zorginnovatie. Hij houdt zich bezich met de ehtische kant van embryoselectie. Hij komt uit Montenegro, maar voelt zich nog steeds Serviër. Hij behoorde tot de krappe minderheid die geen voorstander was van een zelfstandig Montenegro dus hij was niet blij met de uitslag van de verkiezingen.
Dat ik nou van Sikhanysio moet horen dat het uit is tussen Fadona en Mark! Het schijnt dat hij weer naar Thailand is afgereisd om opnieuw naar Guus te gaan zoeken. Niemand vertelt mij ook wat!