Kiekje
 
 
 
«  Aflevering 275: Over politieke willekeur en zinloze vernederingen  »
 

Het is 3 juni 2011 - Plinia zit in een café waar ze wacht op Amal, die naar de toiletten is vertrokken om zich een beetje op te knappen na een hevige huilbui. Ze komen net terug van het Joegoslavie-tribunaal waar Ratko Mladic vandaag voor de rechtbank moet verschijnen. Amal was erg emotioneel maar ze is toch opgelucht dat hij nu eindelijk is opgepakt en dat hij zich voor de rechter moet verantwoorden want Osama bin Laden heeft geen kans op een proces gehad. Verder maakt Plinia zich ook kwaad op de manier waarop DSK door de Amerikaanse overheid en de pers aan de schandpaal is genageld nog voordat hij voor de rechter kon verschijnen.

 
 
 
Gepubliceerd: 03-06-13. Vond plaats op: 03-06-11. Tags:  Frankrijk ; genocide ; seksueel misbruik ; Servië ; terrorisme ; Verenigde Staten ;
 
Ratko Mladic Osam Bin Laden Dominique Strauss Kahn Nicolas Sarkozy François Hollande
 
 
 
 
 
Over politieke willekeur en zinloze vernederingen (Integrale tekst)

Het is 3 juni 2011 - Ja, ik ben er vandaag al vroeg bij! Amal kwam me om 8 uur al halen om mee te gaan naar het Joegoslavië-Tribunaal. Daar is Ratko Mladic een uurtje geleden naar binnen gebracht. Amal had gehoopt een glimp te kunnen opvangen van de Slager van Bosnië, maar dat is niet gelukt. Hij werd in een geblindeerde auto het terrein van het Tribunaal opgereden. Misschien maar goed ook, want Amal was wel erg emotioneel. Ze begon hevig te trillen toen de auto’s eraan kwamen en ze moest vreselijk huilen toen de stoet door het hek ging. Ze vertelde dat ze amper nog heeft geslapen sinds Mladic vorige week donderdag opgepakt is. Na de dood van Milosevic 5 jaar geleden heeft ze alle tekeningen van hem verbrand. Weet je nog dat ik mee deed met die Amnesty-tentoonstelling? Amal zou toen ook mee doen. Ze had een tekeningen-serie gemaakt van Milosevic tijdens het proces die ze zou exposeren. Toen Milosevic plotseling overleed heeft ze al haar tekeningen verbrand. Suna heeft toen nog geprobeerd haar over te halen het niet te doen, maar Amal was zeer vastbesloten. Voor haar was het proces en de eventuele veroordeling van Milosevic heel belangrijk en door zijn dood werd alles zinloos. Door het vernietigen van die tekeningen heeft ze voor zichzelf ook een soort punt achter de affaire weten te zetten. Maar met Mladic kwam alles van de dag van de verdwijning van haar man weer boven en waar ze haar verdriet met Milosevic in haar kunst kon verwerken vertelde ze me dat ze nu een soort verlamd was. De goede kant van de zaak is dat deze oorlogsmisdadiger tenminste nog een proces krijgt. Osama Bin Laden is zover niet gekomen. Die hebben ze vorige maand direct maar onder het mom van de War on Terror doodgeschoten toen ze hem gevonden hebben in Pakistan. Zowel Bin Laden als Mladic zijn verantwoordelijk voor het plegen van internationale misdrijven en allebei hebben ze duizenden doden op hun geweten. Toch krijgt de een de kans zich te verdedigen voor de rechter terwijl de andere wordt vermoord en in zee gedumpt. Pure willekeur en een trap tegen ons internationale rechtssysteem als je het mij vraagt. Hoe moeilijk het ook voor de nabestaanden is, ik denk dat een degelijk strafproces te allen tijde boven blinde wraak te prefereren is en ik denk dat ook de nabestaanden daar uiteindelijk meer vrede mee zullen hebben. Uiteindelijk is iemand pas schuldig als een onafhankelijke rechter dit bewezen acht en dit geldt ook voor Bin Laden. Juridisch gezien hebben de Amerikanen een onschuldige voor de haaien gegooid. 
Het lijkt er trouwens op dat hetzelfde nu gaat gebeuren met Dominique Strauss-Kahn, oftewel DSK. Die is een week of twee geleden opgepakt omdat hij in zijn hotel in New York een kamermeisje zou hebben aangerand. Voordat hij zich maar op een of andere manier kon verweren is hij door de Amerikaanse justitie al publiekelijk aan de schandpaal genageld. Direct na zijn arrestatie werd hij gepresenteerd aan de pers en ging een foto van hem, geboeid tussen New Yorkse politie-agenten, de wereld over. Respectloos en onnodig. Ik weet het, DSK staat niet bekend om zijn puriteinse seksleven en hij heet waarschijnlijk niet voor niks The Penetrator en monsieur 30 cm, maar dat doet er niet toe. Hij is pas schuldig als dat bewezen is. De Fransen zijn dan ook in alle staten en terecht. DSK was de man die Frankrijk zou gaan leiden, hij was de sociaal-democraat die zowel linkse als rechtse kiezers aansprak en Sarkozy zou gaan verslaan. Die kans is nu verkeken. Het merendeel van de Fransen vermoedt dan ook dat er een complot achter deze hele zaak zit: hij is in de val gelokt door de UMP van Sarkozy of door zijn eigen partijgenoot François Hollande, die zelf graag president wil worden maar lang niet het charisma en de uitstraling van DSK heeft. Of misschien zitten zelfs wel de Amerikanen zelf erachter, die met DSK een nieuwe De Gaulle vrezen. We zullen het waarschijnlijk nooit weten. 
Ah, daar is Amal weer. Ze ziet er al weer wat strijdlustiger uit. Wie weet komt er nog iets heel moois voort uit al deze ellende.