Kiekje
 
 
 
«  Aflevering 243: Over voltooide zoektochten  »
 

Plina neemt afscheid van haar blog.

 
 
 
Gepubliceerd: 31-12-09. Vond plaats op: 31-12-07. Tags:  Bewustzijn ; identiteit ;
 
Plato Descartes Friedrich Nietzsche Simon Blackburn Ulrich Beck
 
 
 
 
 
Over voltooide zoektochten (Integrale tekst)

We staan weer op de drempel van een nieuw jaar. Gelukkig, want ik ben echt wel klaar met 2007. Het was een beroerd jaar. Carla is vorige maand toch nog onverwacht overleden. Een nare en verdrietige tijd die heel veel van mijn energie heeft opgeslokt. Tot overmaat van ramp zijn bijna al mijn vrienden naar het buitenland vertrokken zodat ik bij niemand kon uithuilen. Gelukkig heeft Felix hele brede schouders, die me net overeind kunnen houden, maar ik heb wel besloten dat ik voorlopig ga stoppen met mijn blog.
Terugkijkend op Naturalis Hysteria realiseer ik me dat mijn vrienden de spil van het project zijn geweest. Hoewel we onze eigen levens leiden hebben onze herinneringen en ideeën zich vermengd en zijn een eigen leven gaan leiden, waarbij onze identiteiten zich onherroepelijk met elkaar verbonden hebben en onze levens heeft veranderd. Verder zijn onze persoonlijke levens onlosmakelijk verbonden met de grote gebeurtenissen van onze tijd die de particuliere ervaring overstijgen en die universele betekenis krijgen. Ook dit heeft onze identiteit veranderd.
Als encyclopedist heb ik getracht zoveel mogelijk vast te leggen in mijn zoektocht naar de waarheid. De kunstenaars hadden gelijk: de enige conclusie die ik kan trekken is dat een dergelijke zoektocht zonde van je tijd is, want je zult de waarheid niet vinden. Die bestaat namelijk niet. Nietzche zei het al: Waarheid is een illusie die voor de menselijke soort onontbeerlijk is om te overleven. Er zijn geen feiten, er zijn alleen maar interpretaties. Feiten zijn ordeningen van de menselijke geest van de werkelijkheid en er zijn altijd meerdere versies van. Dat is wat mijn vrienden mij geleerd hebben. Ze hebben me geleerd dat mensen geloven in droombeelden en illusies en bij het zoeken naar de waarheid vaak voor de makkelijkst te nuttigen versie gaan, namelijk degene die aansluit bij je vooroordelen. Gevaarlijk, want zo wordt een van de mogelijke interpretaties van het gebeuren als authentieke waarheid of zelfs vaststaand feit in je hoofd geregistreerd.
Wat ik geleerd heb van Naturalis Hysteria is dat je je niet moet laten leiden door massahysterie en dat je het jezelf moet gunnen breed geïnformeerd te blijven.
Durf te vertrouwen op je eigen gezond verstand, als het raar is of voelt neem het dan niet zomaar voor waar aan. Halve waarheden zijn immers vaak hele leugens. Bedenk dat Angst voortkomt uit onwetendheid dus blijf nieuwsgierig naar informatie en andere meningen en ga altijd de dialoog aan, ook met jezelf. Houdt je blik naar buiten gericht en sta open voor nieuwe ontwikkelingen en ideeën, want die vormen ons brein en daardoor de wereld die ons omringt. We lopen op een evolutionair pad dat we met zijn allen zijn ingeslagen en er is geen weg terug. Zoals Stephen Hawking zei: “Whatever comes, it will rock us”. Je kunt er dus maar het beste op voorbereid zijn.
Dat vind ik eigenlijk wel mooi om 2007 afsluiten. See ya in the future!