Kiekje
 
 
 
«  Aflevering 253: Over verstikkende auteursrechten en treurende fans  »
 

Plinia heeft Mariska uitgenodigd voor een lunch bij de Zwarte Ruiter. Mariska is erg aangeslagen door de dood van Michael Jackson en raakt er niet over uitgepraat. Ze laat Plinia beelden zien van een band die Michael Jackson covers maakt. Als ze een wijntje gaat halen, vertelt Plinia over de aangeslagen Mariska en ze maakt zich kwaad over de verstikkende werking van het auteursrecht.

 
 
 
Gepubliceerd: 01-07-11. Vond plaats op: 01-07-09. Tags:  artiesten ; muziek ; wetgeving ;
 
Fakkelbrigade Tim Kuik Scene uit persiflage Untergang
 
 
 
 
 
Over verstikkende auteursrechten en treurende fans (Integrale tekst)

Het is 1 juli 2009 - Als pleister op de wonde dat ik niet met Pop naar het concert van Michael Jackson in Londen mee wilde heb ik haar uitgenodigd voor een lunch bij de Zwarte Ruiter. Maar goed dat ik dat gedaan heb, want MJ zoals Pop hem noemt, is vorige week overleden aan een hartstilstand, vlak voor zijn tournee die grootser dan groots moest worden. Vijftig concerten zou hij gaan geven! Pop moet nog maar afwachten of ze het geld van de kaartjes terug krijgt, maar dat kan haar nog het minste schelen. Ze is erg aangeslagen door de dood van haar idool en als ze over hem praat schieten haar ogen steeds vol. Ze vertelde me dat vrijdagavond hier op de Grote Markt een popconcert was waarbij MJ door verschillende bands geëerd werd met als hoogtepunt De Fakkelbrigade. Ze heeft me een filmpje laten zien waarop de heren op de beat van Billy Jean aan het rappen zijn.

Zo, dat lijkt me wel genoeg. Zag je trouwens dat t-shirt dat die zanger aan heeft?
Dat shirt heeft Pop van hem gekregen en ze is er erg trots op. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kan helemaal niets met deze muziek. Maar dat kan ik ook niet met de muziek van Michael Jackson. Het was een briljante danser en performer op het podium, maar verder vond ik het een zielige, beetje verknipte freak die door zijn exorbitante levensstijl een enorme schuld had die hij met de komende reeks concerten had willen aflossen.
Maar over de erven hoef je je geen zorgen te maken, hoor. Het aantal verkochte cd’s en dvd’s van Wacko Jacko is explosief gestegen. Amazon was, nadat zijn dood bekend werd gemaakt, binnen een paar minuten door zijn voorraad heen, ook zelfs van de Jackson 5!! Bovendien krijgen de erven een groot deel van de rechten op de songs van de Beatles.

Ook zoiets raars eigenlijk dat je de rechten op iets kunt verhandelen. Copyright of auteursrecht zou toch eigenlijk de artiest of auteur moeten beschermen maar niets is minder waar, een artiest die zelf recht heeft op zijn eigen werk is moeilijk te vinden. Ik ben zelf ook ternauwernood ontsnapt aan de stichting Beeldrecht, anders hadden jullie geen fotootje van mij kunnen meer kunnen bekijken. Had ik voor elke afbeelding toestemming moeten vragen aan Beeldrecht. En de Buma Stemra schijnt nog veel erger te zijn. De exploitatiekosten van deze organisatie zijn alleen al 12 miljoen en ik las onlangs dat ze 14 miljoen euro verlies hebben geleden op beleggingen en dat de artiesten hier voor moeten opdraaien. En vergeet maar dat ze iets extra’s krijgen als deze non-profit organisatie winst gemaakt! Hier een leuke persiflage trouwens.

Lachen, he? En ze vragen erom, toch? Er zijn trouwens een heleboel filmpjes gemaakt op basis van de film Der Untergang. Check it out op youtube. Maar laten we eerlijk zijn: er gaat een verstikkende werking uit van de manier zoals er met auteursrecht wordt omgegaan en het is ook niet meer te handhaven in het huidige tijdperk waarin we leven. Visuele en audiovisuele beelden worden geupload, gedownload en hergebruikt en dat komt de creativiteit alleen maar ten goede. Stel dat ik geen plaatjes meer van internet kan gebruiken voor mijn beeldcitaten, dan kan ik wel stoppen met mijn waantjes.
De enige reden dat anderen onze rechten willen kopen is om er dik geld mee te verdienen. Michael Jackson kreeg op zijn Beatles-rechten een lening van 200 miljoen dollar! Ik stel voor dat we als auteurs onze rechten weer in eigen hand nemen. We maken toch zeker zelf wel uit hoe en aan wie we onze rechten willen verdelen?
Ah, daar is Pop eindelijk met mijn wijntje. Oh, en ik moet haar natuurlijk geen Pop maar Mariska noemen. Ik vergeet het steeds en ik weet niet of ik daar ooit aan zal kunnen wennen.